Kapital

– Situasjonen ble ganske raskt ekstrem, ja, sier seksjonssjef Knut Henrik Berntsen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Annonse

Han beskriver asylbølgen som slo inn over Norge og Europa for omtrent tre og et halvt år siden. Antallet asylsøkere til Norge ble mer enn tredoblet til over 31.000 mennesker fra 2014 til 2015, og flesteparten ankom i andre halvår. Situasjonen savnet sidestykke i moderne, norsk historie. Den høye tilstrømningen preget den offentlige debatten og viste seg å bli en stor utfordring for mottaksapparatet.

I forkant av dette hadde antallet asylsøkere som kom til landet ligget jevnt rundt 10.000 i året.

– Så eksploderte det plutselig høsten 2015. Vi hadde da et system som var innrettet mot et relativt stabilt ankomstbilde, men gikk til en historisk topp i antallet ankomster pr. dag, pr. måned og pr. høst. Vi hadde aldri hatt noe lignende, sier Berntsen.

Les også

Priser selskapet til en halv milliard og bløffer om vannanlegg:

Skandale-tradere med nye overprisede aksjer

UDI responderte med anbudskonkurranser for å skaffe flere plasser, men mottok veldig svak respons. Løsningen ble å ta i bruk alt fra campingplasser og høyfjellshoteller til konferansesentre, skoler og sykehjem for å sikre de nyankomne flyktninger tak over hodet.

– Det var åpenbart at det etablerte markedet ikke på noen måte strakk til i den situasjonen vi var i, sier seksjonssjefen.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn