Kapital

“Si meg hvem du omgås, og jeg skal si deg hvem du er”, er et klassisk uttrykk for nordisk folkevisdom, og på sett og vis en øvelse butikksjef Knut Ebbe Astrup på Vinmonopolet avdeling Lambertseter er fortrolig med. Skjønt, den delen av omgangskretsen Astrup studerer deg utfra er ikke av kjøtt og blod, men plukket, kultivert og tappet på flasker.

Annonse

For å ta et eksempel fra tidlig en fredagsmorgen i februar. Astrup har tre flasker foran seg på bordet. Alle er kandidater til å komme inn på lokallisten, det vil si listen over flaskene hvert enkelt pol kan sette sammen selv. Det dreier seg henholdsvis om en eksklusiv magnum-flaske fra Bordeaux i 1.000 kronersklassen, en Barolo fra Piemonte til rundt 600 kroner og en Pinot noir fra Burgund til 400 kroner.

– Oi, den var god, utbryter Astrup spontant etter å ha smakt på baroloen.

– Denne er egentlig ganske tung, en ren matvin med mye tanniner. Jeg ser for meg at den vil gå godt til et stykke bra marmorert kjøtt, forteller han videre mens han tar ytterligere noen smaker som ender i spyttebakken.

– Hvem kjøper denne vinen, og hvor mange flasker vurderer du å ta inn?

– Jeg tenker at denne vinen er aktuell for noen i aldersgruppen 45 pluss, gjerne fra Nordstrand-platået, som er en mer eksklusiv del av området her. Spesifikt kan jeg se for meg at den hadde passet godt til noen i et jaktlag som ser etter en litt fin vin å akkompagnere kjøttet de har kommet hjem med. Jeg tror ikke dette er en flaske vi vil ta inn mye av her, men de ansatte er også med i utvelgelsesprosessen, så vi får se.

Vinmonopolet på Lambertseter er et pol i kategori 6 og har omkring 2.000 produkter i hyllene sine til enhver tid. Av de er ca. 600 valgt ut av Astrup og hans ansatte.

Størst for første gang: Statistikken viser at i 2018 solgte kategorien “lett og lyst” for første gang mer enn kategorien ”rødt og mørkt” på avantgarde-polene på Oslo vest. Vinmonopolet - inforgram

 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn