Kapital

Tradisjonen tro har vi utfordret fondsforvalt­erne i en øvelse vi vet flere av de i utgangspunktet ikke er spesielt begeistret for. Her “tvinges” de aktive forvalterne til å legge vekk den vanlige filosofien om å ha en lang tidshorisont og balansere risiko mot forventet avkastning. Tvert imot insisterer vi på at de velger fondet de tror vil stige mest det kommende året. Og vi vil bare ha én kandidat fra hver fondsforvalter.

Annonse

– Det blir som å velge hvilket av barna dine du er mest glad i, sier investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagen. Hun og mange av kollegene i bransjen sverger til en “verdifilosofi” der verdiene i undervurderte selskaper skal komme til syne over tid. Vi mener for vår del at de aktive forvalterne tar seg betalt for å ta risiko, så dette bør de være gode på! Selv om det er forståelig at de foretrekker å måles over lengre tid.

Gjennom denne øvelsen får vi dessuten fremhevet forvalternes oppdaterte syn på utsiktene for det neste året. Samtidig blir vi presentert for noen mer spennende og smalere fond enn de vi vanligvis hører om.

Les også

Suksess på egenhånd:

Arvingene som går egne veier

Energi og eiendom

Muligheten denne øvelsen gir til å velge et “smalt” sektorfond er det kun to som har benyttet seg av. Fondsfinans har valgt et energifond, fordi forvalterne her tror på en rekyl for blant annet oljeservice. Begrunnelsen er at oljeselskaper tjener godt selv med en oljepris på 60 dollar pr. fat. Det betyr at oljeselskapenes kontantstrømmer kommer til å være svært høye i år, og det betyr forventet økning i investeringene i offshore-oljenæringen.

Odin går på sin side for et rent eiendomsfond.

– Vi er spesielt positive til kontor- og logistikkeiendom, som forventes å holde seg sterkt. Dette mye drevet av en økende urbanisering og det strukturelle skiftet fra handel i butikk til handel på nettet, forklarer investeringsdirektør Vegard Søraunet.

Noen nye og noen defensive

To av fondene som er valgt i år er nesten helt nystartede, nemlig FIRST Norge Fokus, samt Alfred Berg Nordic Gambak. De øvrige ti fondene har vært på markedet en stund.

Thomas Furuseth, som analyserer fond for Morningstar, påpeker at det er en god spredning blant fondene som er valgt i år. Han spekulerer i at valg av helt nye fond kan være motivert av å skape blest.

– Fem av fondene hadde et vanskelig år i fjor, så de satser sannsynligvis på “bounce back”: SEB Norden, Fondsfinans Global Energi, DNB Global Emerging Markets, Eika Alpha, og Skagen Kon-Tiki. Resten hadde et godt år i fjor, gitt uroen som fantes i aksjemarkedene. Tre av dem er har en mer defensiv tilnærming til aksjer, forklarer Furuseth. Han viser her til fondene fra Nordea og C Worldwide som satser på såkalt stabile aksjer, samt ODIN Eiendom. Det kan bety at disse forvalterne ønsker å være litt mer forsiktige i dagens børsklima eller tror veksten kommer ned.

– Hvis den globale veksten skulle bli overraskende god, vil nok fondet ikke ligge på topplisten, men vi tror primært på en moderat til lav vekst i 2019, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Asset Management.

Les også

Ekspertenes aksjeråd:

Her er Norges beste aksjeråd


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn