Kapital

Oljeguru tilbake på topp

De er aksjebransjens mest ettertraktede spåmenn. Oddvar Bjørgan i Carnegie troner helt øverst

Annonse

 

Oddvar Bjørgan i Carnegie troner helt øverst. Iván Kverme

Det er igjen tid for å presentere Kapitals årlige analytikerkåring. Vi har tradisjonen tro spurt meglerhusenes største og viktigste kunder om hvem som har vært flinkest til å analysere aksjemarkedet det siste året, fordelt på 15 ulike kategorier. Som vanlig har vi også rangert analytik- erne uavhengig av sektor. I år var det oljespesialist Oddvar Bjørgan i Carnegie som ble aller best i den totale rangeringen. Her tar analytikerne med seg poengene fra sin beste sektor og måles mot de andres beste sektor (se tabell).

Les også

Prognosene for det nye året:

Slik blir norsk økonomi i 2019

Oddvar Bjørgan har vært Norges beste analytiker flere ganger før, senest for to år siden. 53-åringen, som tok sin siviløkonomgrad i Bodø før han fylte på med både revisortittel og høyere avdeling ved NHH, har rukket å være innom hele seks andre meglerhus før han kom til Carnegie for to år siden. Fjorårets vinner Torbjørn Kjus var inntil for ett år siden oljemarkedsanalytiker i DNB Markets, da han sluttet for å bli oljetrader i Vistin. Overgangen fra analyse til praktisk trading gikk imidlertid ikke så bra, og Vistins oljetrading ble nylig lagt ned etter store tap i en grufull høst i oljemarkedet. Heller ikke Bjørgan, som ble ved sin lest, forutså hvor skrekkinngytende det ville bli for det sorte gullet, men han rakk å nedjustere flere aksjer før ragnarok brøt løs. Bjørgan er ikke bare god på å analysere oljemarkedet, men også aksjene i oljesektoren, inkludert Equinor, den største og viktigste aksjen på Oslo Børs. Det var imidlertid oljemarkedsanalysene hans gjennom fjoråret som førte til at han kan titulere seg som Norges beste analytiker.

Analytikertabell 1

 

Up and coming

Podium-plasser i Kapital-rankingen er gode forhandlingskort foran bonusdiskusjonen som foregår i disse dager, selv om tiden med astronomiske beløp ser ut til å være forbi. Rankingen har nok likevel bare blitt viktigere den siste tiden, etter innføringen av Mifid II-regelverket, som ser ut til å føre til at fondsforvalterne vil velge færre analyseleverandører. Der kostnadene for investeringsanalyser tidligere har kunnet dekkes via for eksempel et påslag på handelskurtasje, må de nå betales for direkte av kundene – enten investorene som skal benytte seg av analysene eller selskapene som analyseres.

Les også

Märtha Louise satser som influencer:

Lokker store merkevarer til stallen

Konkurransen om å være best på analyse er med andre ord hard, og eliten utfordres av flere kometer i år. Det er tre nye ansikter på “drømmelaget”. Aksel Øverland Engebakken (28) i ABG Sundal Collier klatrer til topps innen it- og telekom. Siviløkonomen fra Handelshøyskolen BI, som begynte som analytiker i 2014, tar seieren rett foran nesen på rutinerte Frank Maaø i DNB Markets. Sistnevnte gjorde et comeback som analytiker i fjor, og kan bli vond å hanskes med for konkurrentene når han får opp dekningen på flere selskaper fremover. DNB Markets har for øvrig et par stjerneskudd selv, i form av bankanalytiker Håkon Astrup og fiskeanalytiker Alexander Aukner, som vinner hver sin kategori for første gang. DNB Markets klatrer sågar forbi ABG Sundal Collier og blir beste meglerhus når poengene for alle analytikerne i alle katego- rier slås sammen (se tabell). Det er mye som tyder på at det lønner seg å være stor som tilbyder av finansielle tjenester i aksjemarkedet, ikke minst etter innføringen av Mifid II.

Oddvar Bjørgan i Carnegie Iván Kverme

Slik har vi gjort det

Kapital har sendt ut spørreskjema til de største norske institusjonelle og private investorene som gjør aktiv bruk av finansanalytikernes tjenester. Vi har fått 41 svar. Forvalterne har rangert tre analytikere i 14 kategorier, samt tre meglere i kategorien for beste megler. Kåringen er gjennomført med en vektet rangering, hvor førsteplass får tre poeng, andreplass får to poeng, og tredjeplass får ett poeng. Er man ikke på pallen, blir det ikke poeng. Disse poengene er igjen vektet med 1, 2 eller 3, basert på størrelsen på formuen til forvalteren som stemmer. Sammenlagtseieren er gitt til den analytikeren som får flest poeng i en sektor (vist som prosent av totalt avgitte poeng).

Kvinneandel under 7 %

Ingen kategoriseier går til en kvinne i årets ranking. Da Janne Kvernland i Nordea var aller best på rigg i kåringen for ett år siden, var det som første kvinnelige kategorivinner på 13 år. I år er Kvernland nummer to i offshore/stål-kategorien og én av to kvinner på topp 25 totalt. Den andre er Henriette Trondsen i Arctic Securities, som kan notere seg for en tredjeplass i kategorien it- og telekom. DNB Markets’ Kjersti Haugland er for øvrig nummer tre på Makro, der Harald Magnus Andreassen fra Sparebank 1 Markets har vunnet nokså suverent hvert år siden kategorien ble innført. Kun tre podium-plasser av 45 tilgjengelige gir en kvinneandel på 6,7 prosent. Det tilsvarer omtrent andelen toppsjefer på Oslo Børs som er kvinner. 

Beste hus: Konserndirektør Ottar Ertzeid leder landets beste meglerhus på aksjemegling og analyse, DNB Markets.Foto: Iván Kverme

Analytikertabell 2

Peter Hermanrud

Strategi:

Peter Hermanrud (60 år) Sparebank 1 Markets

Utdannelse: Siviløkonom fra NHH, MBA fra University of Chicago

Erfaring: Procter & Gamble, Elcon Securities, Vital Forsikring, Swedbank/First Securities, Sparebank 1 Markets

– Det var veldig hyggelig å høre! er reaksjonen når Kapital formidler kategoriseieren til en av svært få aktører i det norske markedet finansjournalister liker å omtale som aksjenestor . Hermanrud har siden forrige analytikerkåring rukket å runde 60 år, hvilket blant annet ble markert med noe av det han selv liker aller best: å foredra om aksjer. Jubileumsseminaret “Utsikter 2019 for næringslivet og kapitalmarkedene” ble holdt etter en turbulent høst i aksjemarkedet, der heller ikke Hermanrud traff blink med alle sine calls.

– Det er som med Solskjær – nå blir du satt på en test her.Peter Hermanrud

– Jeg har hatt bra call på hovedlinjene i markedet. Ting har således gått relativt greit, men det har vært noen sektorer som jeg har vært altfor positiv til, og det har bekymret meg litt, sier Hermanrud. Han får uansett sin beste score på flere år i kategorien for aksjestrategi – som han har gjort det til en vane å vinne.

– Kundene er opptatt av at vi har et godt team og selvfølgelig at vi leverer noe som er verdt å høre på. Alle som har vært med en stund, vet at du kan ikke treffe på alt, men du kan komme med gode innspill, som hjelper kundene til å forstå hva de skal sitte med, sier Hermanrud.

Aksjestrategen tror ikke det blir noen enk-lere jobb å analysere markedet i 2019. Han spår at “nå kan mye skje”.

– Jeg tror det blir morsomt. Det var morsomt i andre halvår, og det blir det også i 2019. Når det glir oppover jevnt og trutt, er det ikke så mye interesse for å snakke om markedet, mens nå er det helt motsatt. Nå er ikke folk på morgenmøtet så opptatt av enkeltaksjer, de er opptatt av de store bevegelsene og: hva er det som skjer med markedet? Så det er vår sjanse til å skinne. Det er som med Solskjær – nå blir du satt på en test her.

Harald Magnus Andreassen Sparebank 1 Markets

 Makro:

Harald Magnus Andreassen (62 år) Sparebank 1 Markets

Utdannelse: Samfunnsøkonom fra UiO

Erfaring: Den norske bankforening, Elcon Finans, Swedbank/First Securities, Sparebank 1 Markets

– Vi har et miljø i Sparebank 1 Markets der vi gjør hverandre bedre, lærer av hverandre og fremstår som et team for omverdenen. Og jeg får dermed ekstrapoeng på grunn av de andres innsats, sier Andreassen beskjedent. Makroøkonomen tror selv han besitter noen få og enkle, men viktige, forståelser av hvordan økonomiene fungerer, hvilket gjør ham i stand til å forklare hva som skjer og hva han tror vil komme til å skje. Respondentene i Kapitals kåring setter i hvert fall stor pris på hvordan han setter samfunnsøkonomien i sammenheng med utviklingen på finansmarkedene.

– Så tenker jeg at folk kanskje har lært det, og vil høre på noen andre i stedet for, men not yet, slår han fast.

– Det er ikke vanskelig å lage argumenter for at veksten blir lavere.Harald Magnus Andreassen

Om utsiktene for 2019 har Andreassen følgende å si:

– Det er lommer med risiko på gjeld som er det mest ubehagelige – i bedriftssektoren i USA kan det være det, og gjeld i Kina kan være et betydelig problem. Men det er nok for et negativt konjunktursyn at arbeidsledigheten har blitt den laveste siden 1980 i rike land. Det som skjedde i 2018 er at det har blitt enda klarere, og klart for mange flere, at konjunkturen har blitt moden. Jeg mente for ett år tilbake at det var her vi skulle. Når jeg ser på 2019, er det langt mer tricky. Nå blir makro kjempespennende. Nå er vi i en moden fase, og det er mye mer sårbart. Da kan i og for seg handelskonflikter eller renteoppgang være utløsende for at folk endrer oppfatning og adferd. Det er ikke vanskelig å lage argumenter for at veksten blir lavere.

Kreditt:

Pål Ringholm (52 år) Sparebank 1 Markets

Utdannelse: Siviløkonom fra NHH, AFA

Erfaring: Arthur Andersen, DNB Markets, Swedbank/First Securities, Sparebank 1 Markets

Pål Ringholm er ubestridt i posisjonen som landets beste kredittanalytiker, selv om det begynner å røre seg litt bak ham på listen. Ringholm var for ett år siden positiv til en av de få sektorene i kredittmarkedet som gav positive avkastningstall, nemlig norske junkbonds, kredittobligasjoner med høye kupongrenter.

– Det ble et år det var fryktelig vanskelig å tjene penger internasjonalt i kreditt. I antall markeder har det ikke vært færre som har gitt positiv avkastning siden 1920. En av de få vinnerklassene i verden var norsk high yield, så det var litt morsomt, sier Ringholm.

– Nå er vi ett år lenger ut i syklusen. Så det er grunn til å være bekymret.Pål Ringholm

For ett år siden anbefalte han å ta risiko i første halvår, men han var betydelig mer usikker for andre halvår.

– Det var to tanker: ha risk på – men pass på. Og man skulle ha high yield, men ikke stat. Statsrentene skulle opp.

– Hva er kundene opptatt av nå? Å bevare kapital?

– Flere og flere er det nå. Over halvparten av verdens markeder var i bear market rett før jul. Det er mer bekymrede kunder i dag enn for ett år siden, selv om man globalt burde vært bekymret for et år siden, for det var dyrt. Nå er vi ett år lenger ut i syklusen. Så det er grunn til å være bekymret. 2019 blir et spennende år.

Bank og finans:

Håkon Astrup (31 år) DNB Markets

Utdannelse: Bachelor fra NHH og master i finans fra London Business School

Erfaring: Arctic Securities, DNB Markets fra 2015

Astrup er klar vinner i bank og finans-kategorien med over 30 prosent av stemmene, nesten ti prosentpoeng foran nummer to på pallen, Thomas Svendsen i Nordea Markets.

– 2018 har vært et år hvor volatiliteten tok seg opp. Vi var positive til de store sparebankene gjennom året, noe som viste seg å være rett.

– Hvilke case vil du trekke frem som vellykkede fra 2018?

– Vi er fornøyd med timingen når det gjelder Gjensidige Forsikring. Første halvdel av 2018 var krevende for forsikringsselskapet, og vi var avholdende. Etter sommeren kom vi med en kjøpsanbefaling, og Gjensidige har holdt seg godt, mens resten av markedet gikk ganske dårlig, sier Astrup, som forteller om et godt samarbeid internt i DNB Markets, med særlig hjelp fra Niclas Gehin og Mats Gabrielsen.

– Det blir viktig å fokusere på effekten av høyere renter.Håkon Astrup

Når det gjelder 2019, trekker Astrup frem flere elementer han mener det blir viktig å fokusere på fremover.

– For bank og finans tror jeg det blir viktig å fokusere på effekten av høyere renter. I tillegg er det mye spennende som skjer på fintech-fronten. Dette påvirker alle finansselskapene og er noe jeg tror blir vesentlig å følge med på fremover.

 IT og telekom:

Aksel Øverland Engebakken (28 år) ABG Sundal Collier

Utdannelse: Siviløkonom, Major I Finans, Handelshøyskolen BI

Erfaring: ABG Sundal Collier siden 2014.

Etter å ha inntatt tredjeplassen ved fjorårets Kapital-kåring suser 28 år gamle Aksel Øverland Engebakken helt til topps ved årets rangering av landet beste IT- og telekomanalytiker.

– Innen teknologiaksjer traff vi spesielt bra i første halvår 2018. Da lå vi riktig med de fleste anbefalinger. Link Mobility var et morsomt eksempel og var den aksjen vi var mest positive til ved inngangen til året. Selskapet ble kjøpt av børs halvveis i 2018, og investorene kunne da innkassere rundt 50 prosent avkastning innen sommerferien, forteller Øverland – og trekker dessuten frem at de gjennom 2018 var reserverte med hensyn til Otello (tidligere Opera Software, red.anm.)

– Og det var delvis riktig ettersom aksjen falt 50 prosent i 2018, selv om den hadde falt mye ved inngangen til året. En annen riktig anbefaling var Schibsted. Nå er det delte meninger om dette er en teknologiaksje, men her var vi positive gjennom året - men mer lunkne på tampen av 2018, noe som viste seg å være en fin anbefaling.

– For øyeblikket favoriserer vi defensive selskaper, og ved inngangen til året hadde vi EVRY og Telenor som top-picks innen sektoren.Aksel Øverland Engebakken

T-aksjer er svært diversifiserte, mener ABG-analytikeren, derfor er det heller ikke så lett å definere tema, men syklikalitet preger likevel også teknologiaksjer.

– Dette preger de fleste teknologiselskapene for øyeblikket, selv om det slår ut forskjellig for Nordic Semiconductor (chip-selskap) og Bouvet (IT-konsulentselskap). For øyeblikket favoriserer vi defensive selskaper, og ved inngangen til året hadde vi EVRY og Telenor som top-picks innen sektoren.

Axel Styrman Nordea Markets

Shipping: 

Axel Styrman (57 år) Nordea Markets

Utdannelse: MBA, Finance, Investment & Bank-ing, University of Wisconsin – Madison, School of Business. Siviløkonom, Handelshøyskolen BI.

Erfaring: DNB Markets, rederiet Odfjell, Carnegie, Nordea Markets

Axel Styrman topper Kapitals vinnerliste innenfor shipping for fjerde året på rad, en prestasjon som i klartekst viser at investorene over tid verdsetter høyt Nordea Markets-analytikernes analyser og bransjekunnskap.

– Jeg bruker mye tid på de underliggende driverne i sektoren, strukturelle endringer og konsekvenser for de forskjellige segmentene.Axel Styrman

– Fjoråret var et vanskelig år for sykliske aksjer og spesielt for shippingaksjer. Mine førstevalg fra starten på året gikk det dårlig med, men jeg traff godt på LNG, tørrlast og nybyggingsmarkedet. Tank var også godkjent selv om sesongoppgangen i høst ble sterkere enn ventet, sier Styrman til Kapital – og legger til:

– Jeg bruker mye tid på de underliggende driverne i sektoren, strukturelle endringer og konsekvenser for de forskjellige segmentene, og det er veldig hyggelig at kundene verdsetter dette arbeidet. Jeg vil også trekke frem Nordea Markets som en god arbeidsplass med dyktige og inspirerende medarbeidere.

Oddvar Bjørgan Carnegie

Oljeaksjer:

Oddvar Bjørgan (53 år) Carnegie

Utdannelse: Siviløkonom fra Bodø, statsautorisert revisor og høyere avdeling fra NHH

Erfaring: Danske Securities, Sudvall, ABG Sundal Collier, SEB Enskilda, Sparebank 1 Markets, Nordea Markets, Carnegie

Oddvar Bjørgan er vanen tro best i kategorien med børsens viktigste aksje, Equinor. Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets klatrer inn på pallen og kaprer en klar andreplass. Bjørgan, som har nærmest hatt klippekort til tittelen som beste oljeaksjeanalytiker, sender en takk til sin Carnegie-kollega Lauritz Karvel (27), som har hjulpet ham med oljeanalysene i 2018.

– Det lå lenge an til å bli et jubelår for oljeaksjer, da investorene endelig begynte å tro på kontantstrømhistorien i Equinor, AkerBP-aksjen “gikk på vannet” etter flere vellykkede oppkjøp, og DNO-aksjen doblet seg da investorene endelig begynte å tro på at det var mulig å få penger ut av Kurdistan, sier Bjørgan.

 

– 2018 lå lenge an til å bli et jubelår for oljeaksjer.Oddvar Bjørgan

Heller ikke Carnegie-analytikeren spådde det dramatiske skiftet som skulle komme på høsten.

– Vi hadde stort sett kjøpsanbefalinger på alle oljeselskapene hele året inntil vi fikk problemer med å regne hjem AkerBP og Lundin. Fra og med 3. oktober har oljeprisen vært i fritt fall, og selv om vi var mindre euforiske enn mange andre i oktober, hadde vi ikke drømt om at det skulle bli så ille som det faktisk har blitt, så der må vi bare innrømme at vi har bommet, sier Bjørgan.

Oljemarkedet:

Oddvar Bjørgan (53 år) Carnegie

Utdannelse: Siviløkonom fra Bodø, statsautorisert revisor og høyere avdeling fra NHH

Erfaring: Danske Securities, Sudvall, ABG Sundal Collier, SEB Enskilda, Sparebank 1 Markets, Nordea Markets, Carnegie

Etter å ha havnet på plassen bak Torbjørn Kjus de foregående fire årene, tar Bjørgan i år steget til topps for analyser av denne helt essensielle parameteren for Oslo Børs. Kjus sluttet som kjent i DNB Markets og forsøkte seg som oljetrader uten hell i 2018. Bjørgan tar også over tronen til Kjus som nummer én i sammendraget i kåringen. Dermed kan han titulere seg som Norges beste analytiker, slik han også var for to år siden og åtte år siden.

– Vi er moderate optimister.Oddvar Bjørgan

– Det store vendepunktet i oljemarkedet i 2018 var da president Trump ombestemte seg om de iranske importsanksjonene etter at både fysiske og finansielle aktører hadde hamstret olje i stor stil i forkant, forklarer Bjørgan. I tillegg hadde Saudi-Arabia stilt seg selv i en vanskelig situasjon etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi, USAs oljeproduksjon vokste enda raskere enn antatt, og som om ikke det var nok, har det nå blitt økende fokus blant investorer på en mulig avmatning i global vekst i 2019, oppsummerer han.

– Vi er moderate optimister for 2019. Det er alltid vanskelig å slåss mot de store makrovindene, men det er likevel mye som tyder på at Saudi-Arabia vil lykkes med å holde oljemarkedet stramt i 2019, sier Bjørgan. Han tar hjem en soleklar seier i kategorien foran ABGs John Olaisen. Helge Andre Martinsen, som tok over jobben som oljemarkedsanalytiker etter Kjus i DNB Markets, tar steget opp på det siste trinnet på pallen.

John Olaisen ABG Sundal Collier

Offshore/Subsea:

John Olaisen (47 år) ABG Sundal Collier

Utdannelse: Siviløkonom, Fribourg University, Sveits. Autorisert finansanalytikerstudium(AFA).

Erfaring: Terra Securities, International Capital Growth og Carnegie. ABG Sundal Collier fra 2012.

Olaisen topper, som i fjor, listen over landets beste oljeserviceanalytikere innenfor segmentene seismikk og subsea. Kategorivinneren er likevel ydmyk når han overfor Kapital skal beskrive hvordan summen av aksjerådene utviklet seg samlet sett i 2018.

– Uff, fjoråret var generelt et dårlig år for mine anbefalinger. Vi startet året sånn passe balansert, men ble altfor positive etter sommeren. Det ble derfor veldig mye bom i andre halvår. Den beste anbefalingen var utvilsomt å ha TGS Nopec på kjøp og som “top pick” i 2018. Seismikkselskapet endte totalt sett opp med rundt elleve prosent i fjor– og var med det en av de klart beste oljeserviceaksjene i 2018.

– Jeg elsker jobben min og har en lidenskap for det jeg gjør noe jeg også håper skinner igjennom til investorene.John Olaisen

– Du har vunnet Kapital-kåringen flere ganger. Hva tror du investorene særlig verdsetter ved ditt analysearbeid?

– Jeg håper og tror at hardt systematisk arbeid og høy integritet blir verdsatt over tid. Jeg elsker jobben min og har en lidenskap for det jeg gjør, noe jeg også håper skinner igjennom til investorene. I tillegg så prøver jeg så godt jeg kan å stå på egne estimater og ikke være redd for å ta “aksje-calls” som kan være mot konsensus sitt syn, selv om det både kan være upopulært og føre til at man bommer stygt av og til.

Martin Huseby Karlsen

Offshore/stål:

Martin Huseby Karlsen (39 år) DNB Markets

Utdannelse: Sivilingeniør innen industriell økonomi fra NTNU

Erfaring: Startet i DNB Markets i 2004

Til tross utfordringer i offshorebransjen har 2018 vært et godt år for Huseby Karlsen, som traff godt med sine aksjespådommer, og fikk over 34 prosent av stemmene i sin sektor som omfatter rigg- og supplyaksjene.

– 2018 har vært et utfordrende år med veldig høy volatilitet i riggaksjene. Vi var noe mer konservative enn de fleste andre, noe som viste seg å være rett tilslutt, selv om det var mye berg og dalbaner gjennom året, sier Huseby Karlsen og legger til:

– Særlig når det gjelder dagrateutviklingen har vi vært mer realistiske enn konsensus. Mange andre spådde rateoppgang, noe som ikke har materialisert seg, sier analytikeren, som trekker frem det gode samarbeidet med resten av DNB Oil Service team, særlig Marius Knudssøn.

 

– I dag ser vi mer oppside i flere aksjer enn det vi har gjort på mange år.Martin Huseby Karlsen

I år ser derimot Huseby Karlsen lysere tider i vente.

– Vi tror verden sakte, men sikkert, vil se bedre ut for riggselskapene. Vi startet 2019 på et attraktivt punkt for mange aksjer, siden det var ganske brutalt på slutten av fjoråret. Dette har gjort at vi for første gang siden 2013 har blitt optimistiske på sektoren som helhet og ser oppside i de fleste aksjene.

Preben Rasch-Olsen

Konsum, medier, fly og biotek:

Preben Rasch-Olsen (44 år) Carnegie

Utdannelse: MSc fra Handelshøyskolen BI, AFA

Erfaring: Handelsbanken Capital Markets, Carnegie fra 2005

Preben Rasch-Olsen er Carnegies analytiker på aksjer som Orkla, Norwegian, Schibsted og XXL og har i en årrekke vært kåringens klare nummer én i kategorien. I år var seiersmarginen noe lavere enn de siste årene etter en høst der kjøpsanbefalingen i sportsutstyrskjeden XXL viste seg som en klar bom. Dermed knepper DNBs Ole Martin Westgaard innpå og tar en solid andreplass.

– Jeg er veldig ydmyk og takknemlig i år, ettersom jeg føler selv at det kanskje er litt ufortjent etter skandaløst dårlig råd i forbindelse med XXL-aksjen. Retail har vist seg å ha større utfordringer enn vi greide å forutse, og Europris har også vært vanskelig selv om vi nok har truffet litt bedre her, sier Rasch-Olsen.

– Retail har vist seg å ha større utfordringer enn vi greide å forutse.Preben Rasch-Olsen

Carnegie-analytikeren traff også godt med sine analyser på Schibsted, Orkla og Norwegian, hvilket nok bidrar til å veie opp for XXL-missen.

– Vi har vel vært objektive og til dels forutseende når det gjelder alle faktorer som virker inn på Norwegian-kursen. Jeg mener også at vi har truffet godt på våre råd innenfor sol-energi, legger han til.

– 2018 har vært utfordrende, og 2019 ser ut til å bli ganske likt, så vi bretter opp ermene og håper å kunne rette opp feilene fra særlig retail-sektoren i de kommende måneder og kvartaler, sier Rasch-Olsen.

Bengt Jonassen

Industri og materialer:

Bengt Jonassen (44 år) ABG Sundal Collier

Utdannelse: Siviløkonom fra NHH

Erfaring: Orion Analyse, Norse Securities, Glitnir Securities/RS Platou Markets, Carnegie, ABG Sundal Collier

Jonassen har opp gjennom årene fått mange investorstemmer i forbindelse med Kapitals kåring av landets beste analytiker innenfor industri- og materialsektoren. Denne gangen går 44-åringen helt til topps, i ly av flere gode aksjeråd:

– Ved inngangen til 2018 var vi negative til Norsk Hydro, da vi fant verdsettelsen strukket samtidig som vi forventet en gradvis svekkelse av aluminiumsmarkedet når tilbudssiden ville begynne å vokse igjen gjennom 2018 og videre i 2019. I Yara har vi endret anbefaling et par ganger gjennom 2018. Vi advarte mot kortsiktig svakere inntjening før vi oppjusterte til kjøp sommeren 2018, sier ABG Sundal Collier-analytikeren.

– Ved inngangen til 2018 var vi negative til Norsk Hydro, da vi fant verdsettelsen strukket.Bengt Jonassen

For 2019 og 2020 vil utviklingen i verdensøkonomien være viktig, understreker han.

– Det pågår helt klart en nedbremsing, og mange indikatorer er høye i et historisk perspektiv. For Hydro er dette viktig med tanke på etterspørselsvekst av aluminium, og for Yara er dette viktig i forhold til energipriser, som igjen bestemmer kostnaden til marginalkostnadsprodusenten. Vår oppfatning er at høye energipriser er positivt for Yara.

– Videre går begge selskaper inn i viktige år operasjonelt. Hydro må få løst sin situasjon i Brasil skal selskapet gjenerobre sin posisjon i verdikjeden. Yara beveger seg inn i en oppstartsfase av flere fabrikker som har vært under bygging og gjennom 2019-2020. Dette bør øke inntjeningsbidraget og løfte kapitalavkastningen til Yara.

 Fisk:

Alexander Aukner (39 år) DNB Markets

Utdannelse: Bachelor og master i management fra University of technology Sydney

Erfaring: Jobbet åtte år for Explora Capital Management: fire år som analytiker og fire år som forvalter. Begynte i DNB Markets i 2013

– Det har vært et spesielt og spennende år for fisk. Oslo Børs endte fjoråret flatt, mens fisk hadde en avkastning på over 50 prosent, så det var en fantastisk sektor å være i i fjor, sier Aukner.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det er rom for forbedringer.

– Jeg skulle gjerne visst mer om etterspørselssiden, men det er vanskelig å få tak i data. Vi vet masse om tilbudet, men når det gjelder etterspørselen, er det rom for forbedring.

– Hvilke case er du mest fornøyd med fra 2018?

– Jeg er fornøyd med det at vi har brukt mye tid og krefter på å fokusere på landbasert oppdrett. Da vi begynte å se på det for over ett år siden, så var det en liten nisje som egentlig ikke var så veldig interessant. Etter hvert har vi sett at landbasert oppdrett har blitt et hett tema. Så vi traff veldig riktig ved å begynne å fokusere på dette tidlig, sier han.

– Sammenlignet med resten av markedet tror jeg laks kommer til å gjøre det svakere i 2019.Alexander Aukner

Når det gjelder 2019, er Aukner mer negativ.

– Jeg tror 2019 blir et tøffere år for lakseaksjene. Inntjeningen for næringen kommer til å være veldig god, men forventningene som ligger til grunn i dag er for høye. Folk forventer omtrent en evigvarende supersyklus, og det tror jeg ikke kommer til å materialisere seg. Sammenlignet med resten av markedet tror jeg laks kommer til å gjøre det svakere i 2019.

Simen Mortensen DNB Markets

Eiendom:

Simen Mortensen  (37 år) DNB Markets

Utdannelse: Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI

Erfaring: Aberdeen Property Investors, porteføljeforvalter Orion Securities, DNB Markets

Mortensen, som har fokusert på boligmarkedene i året som gikk, tar seieren hjem for femte året på rad i eiendomssektoren.

– I 2018 var vårt estimat at nyboligsalget skulle gå endel ned i Sverige og fortsatt holde seg lavt i Norge, noe som materialiserte seg relativt bra. Det har ikke vært store svingninger for næringseiendomsaksjer i året vi har vært igjennom, og det var på linje med hva vi forventet. Entra-aksjen har blitt handlet relativt sideveis gjennom hele 2018, noe som også var vår forventning, sier Mortensen, og legger til:

– Det har vært et godt transaksjonsaktivitetsnivå i eiendomsmarkedet, men hvis vi ser på priser og aksjekursbevegelser over de siste ti årene, så har 2018 vært et svært rolig år.

– Det aksjetekniske ser veldig bra ut på flere av aksjene, men det viktigste blir å fokusere på hvordan nyboligsalget går.Simen Mortensen

– Hva blir viktig å fokusere på i 2019?

– Hva som skjer med de lange renteutsiktene og kredittspreadene er det store spørsmålet innen næringseiendom. Sektoren på nordisk nivå er relativt høyt belånt, spesielt når du ser på netto gjeld i forhold til ebitda.

– Hva med boligutvikling?

– Innen boligutvikling går vi inn i regnskapsmessig supersyklus selv om markedet er ned på grunn av etterslepende regnskapsprinsipper. Her vil det gjelde å ikke kun fokusere på de kortsiktige multiplene som finnes i aksjene, ettersom dette stammer fra boligmarkedet vi hadde i 2015 og 2016 hvor prisene steg mye.

Mortensen er positiv til flere av aksjene innen bransjen, men presiserer at det er viktig å ha rett fokus.

– Det aksjetekniske ser veldig bra ut på flere av aksjene, men det viktigste blir å fokusere på hvordan nyboligsalget går, fremfor å se seg blind på de rapporterte inntjeningstallene.

Ole Haugnes

Beste megler:

Ole Haugnes (49 år) SEB

Utdannelse: Siviløkonom, NHH

Erfaring: Finansjournalist i Reuters. Har deretter jobbet som megler i Midt-Norge Fonds, Alfred Berg, Carnegie, Handelsbanken, Swedbank – og nå SE

Haugnes tror topplasseringen viser at investorene verdsetter flere forhold ved måten han jobber på som megler:

– Jeg tror kundene setter pris på at jeg har et nordisk fokus, siden flere og flere norske forvaltere har hele Norden som sitt investeringsunivers, og ikke bare Norge. Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å formidle nyheter rundt de viktigste selskapene i Norden på daglig basis. Jeg får også gode tilbakemeldinger på morgenmailen min som daglig går ut til kundene før børsåpning, sier Haugnes. Og legger til:

– Ellers tror jeg mange synes det er greit at jeg ikke bare refererer analytikernes syn og anbefalinger, men også tør å ha en god del egne oppfatninger rundt de casene som SEB kjører. Når det er sagt, ville jeg ikke vunnet denne rankingen uten å ha et sterkt og bredt nordisk analyseapparat i ryggen.

– Jeg merker at kundene nå i enda større grad enn tidligere er opptatt av at vi meglerne greier å flytte større aksjeposter uten å påvirke kursen.Ole Haugnes

– Hvordan har meglerrollen forandret seg de siste årene, synes du?

– Jeg gjør ikke ting så veldig annerledes i forhold til de siste årene. Men jeg merker at kundene nå i enda større grad enn tidligere er opptatt av at vi meglerne greier å flytte større aksjeposter uten å påvirke kursen. Med alle algoritmene som er i markedet, er vi mer avhengige av å megle internt når større poster skal gjøres og ikke bare legge større ordre på børs. Skal man lykkes med å finne motparter, fordrer det at man sitter i et stort system som for eksempel SEB med mye flyt fra kontorene rundt omkring i verden.


Les også:

Oslo Børs:

Fem aksjer for fredelige dager

Mange utbytteaksjer har blitt priset opp vel kraftig på Oslo Børs, men her er fem med minst fem prosent direkteavkastning, i hver sin sektor, som man kan shoppe inn til jul uten at det koster det hvite ut av øyet.

4 min lesetid

Makrofokus:

Stranger Things i høstens boligmarkeder

– This is Hawkins. I know the worst thing that has ever happened here in the four years I have been working here, was when an owl attacked Eleanor Gillespie’s head because it thought that her hair was a nest, sier Sheriff Jim Hopper i Stranger Things.

3 min lesetid

Andre leser også:

# Torsdag 21.november 2019

Ukens vintips: Perlende trender

Følg med hver torsdag kl 13:00. Viner som begeistrer vinjournalist Svein Lindin legges til grunn for ukens vintips.

22 min lesetid