Kapital

Tech ·  Sterkest, lettest og kuulest, men:

Hvor ble det av grafén-revolusjonen?

Grafén: Ett-lags nettverk av karbon-atomer forbundet med hverandre i et sekskantmønster. Tynnere og sterkere materiale finnes ikke. (Computergenerert illustrasjon) Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix © Hegnar Media
Publisert:5. februar 2019

Grafén er verdens sterkeste materiale med superhøy termisk og elektrisk ledningsevne. Fysikerne som klarte å frembringe grafén fikk Nobelprisen i fysikk i 2010, og man spådde en produktteknisk revolusjon. Hva skjedde?

I 2013 etablerte EU sitt Graphene Flagship . Det er EUs overlegent største forskningsprosjekt og hadde pr. juni 2018 hele 21 aktive deltagerland, 1.250 forskere og frem til år 2020 et budsjett på mellom 380 og 1.000 millioner euro (avhengig av hvordan partnerlandenes budsjetter medtas). Målet med prosjektet er å omsette grunnforskningen rundt grafén til praktisk anvendbare produkter.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn