Kapital

Eiendomsinvestor Christian Ringnes, hegdefondforvalter Nicolai Tangen og shippingmegler Peter M. Anker. Alle er store i norske næringsliv, og alle har betydelige kunstsamlinger. Nå er de via Talent Norge koblet med et knippe unge kunsttalenter i alderen 28 til 35 år.

Annonse

Kunstnerne er håndplukket av Astrup Fearnley Museet, kjent for å spotte kunst som også blir gode investeringer. En del av tittelen på utstillingen er “neste generasjon i norsk samtidskunst”.

Les også

Et års tid har de unge kunstnerne fått økonomisk støtte, utdelt hver sin kunstskribent og forskjellig oppfølging av Talent Norge, Astrup Fearnley Museet og samlerne selv. Det er trukket lodd for å koble kunstner og samler.

Talentprogram for kunstnere

Hva: Talent Norge har dratt i gang en storstilt satsning på unge kunstnertalenter som er plukket ut av Astrup Fearnley Museet.

De seks talentene er koblet med seks skribenter som dokumenterer kunstnerskapet deres.

Programmet ender i utstillingen “Sol og vår i januar, neste generasjon i norsk samtidskunst” som åpner på Astrup Fearnley Museet i Oslo 24. januar.

Kunstnerne: Miriam Hansen, Johanne Hestvold, Anders Holen, Henrik Olai Kaarstein, Mercedes Mühleisen og Constance Tenvik.

Skribentene: Ina Hagen, Ingrid Halland, Simen J. Helsvig, Maria Horvei, Nora Joung og Nicholas Norton.

Samlerne: Clarkson Platou ved Peter M. Anker, Knut og Cecilie Brundtland, Bettina Ford Jebsen, C. Ludens Ringnes Stiftelse ved Christian Ringnes, AKO kunststiftelse ved Nicolai Tangen samt Talent Norge, som også har fulgt opp en av kunstnerne.

Økonomiske bidrag: Hver samler har bidratt med 250.000 kroner hver. Astrup Fearnley Museet med inntil 3,8 millioner kroner, Talent Norge med 2,9 millioner kroner mens Fritt Ord har spyttet inn 300.000 kroner.

Til sammen er det satt av over åtte millioner kroner til talentprogrammet. Hver samler bidrar med en kvart million hver. Kunstnerne har hver og én fått utdelt 350.000 kroner i honorar og 250.000 kroner til produksjon. Mens kunstskribentene har fått utbetalt 75.000 kroner hver.

Brussel-baserte Henrik Kaarstein (29) er en av kunstnerne som er håndplukket til å delta i programmet.

– Noe av det beste har vært å ha et romslig budsjett for produksjon og arbeid i ett helt år! Som ung kunstner er man dessverre ikke vant til det, og man må finne seg i mange kompromisser og gratisarbeid, sier Kaarstein, som er basert i Brussel.

Det at satsningen spesifikt matchet en kunstner med en kunstskribent, og at begge fikk betalt, er det som har betydd aller mest for ham.

– Nicholas Norton har skrevet et dyptgående og flott essay om mine arbeider helt fra 2012 til den nye serien arbeider jeg skal vise på Astrup Fearnley Museet, sier Kaarstein, som for øvrig også ble anbefalt som en ung kunstner å kjøpe med investering som mål av Kapital i fjor vår. Siden den gang er prisene på de dyreste verkene hans satt opp fra 95.000 til 150.000 kroner.

Les også

Constance Tenvik og Bettina Ford Jebsen:

– Jeg tenker at det er viktig å gi litt drahjelp


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn