Kapital

Leder og kommentar

Dyr skilsmisse

Foto: NTB scanpix AFP
Publisert:17. januar 2019

Verdens rikeste mann, Amazon-sjefen Jeff Bezos, skal skilles fra sin kone MacKenzie Bezos, etter 25 års ekteskap.

– I Norge anbefales ektepakt!

Jeff Bezos eier 16 prosent i Amazon, som han stiftet ett år etter ekteskapsinngåelsen, og det får store konsekvenser for skifteoppgjøret, fordi i staten Washington, hvor de bor, er det slik at all formue inntjent i løpet av ekteskapet skal deles i to.

Annonse

Med en formue på 137 milliarder dollar blir det 1.160 milliarder kroner (en åttendedel av Oljefondet) og altså 580 milliarder kroner til MacKenzie Bezos.

Likevel hevder paret Bezos å være veldig fornøyd og sier at “vi har besluttet å skille oss og fortsette våre liv som venner.” De vil fortsette sitt samarbeid som “foreldre, venner, partnere, i selskaper og prosjekter”.

Slik skal det gjøres.

I Norge har vi ikke tradisjon for å omtale de økonomiske konsekvensene av skilsmissen til kjente personer med store formuer, men fordi ektepakter må tinglyses i Brønnøysund-registrene, vet vi at Christian Ringnes måtte ut med rundt 130 millioner kroner til sin tidligere ektefelle Denise Kristine Ringnes etter 28 års ekteskap, og Kjell Inge Røkke, som hadde gitt sin kone Anne Grete Eidsvig både aksjer i sentrale Røkke-selskaper og eiendommer, måtte ut med rundt en halv milliard kroner til Eidsvig da ekteskapet røk i fjor.

De fleste mente og mener nok at både Ringnes og Røkke var generøse og ordentlige, selv om det de gav fra seg bare var en liten del av deres formuer. Men alt var nedfelt i ektepakter, og da deler man ikke i to.

I Norge er hovedregelen at partene eier og får ut det de bringer inn i ekteskapet, og hvis de ikke avtaler noe annet, blir resten delt likt.

Det kan tenkes at ekteparet Bezos har en ukjent ektepakt som gir MacKenzie Bezos mindre enn halvparten av verdiene, men det er dette amerikanske medier melder.

Uansett har vel også Jeff Bezos nok igjen. I tillegg til Amazon-aksjene, som utgjør tyngden av verdiene, eier han også avisen Washington Post.

I Norge anbefales ektepakt!

Arv er også viktig, og i Norge får vi en ny arvelov som behandler langt lavere tall.

Les også

Märtha Louise satser som influencer:

Lokker store merkevarer til stallen

Den såkalte pliktdelsarven som arvelater er nødt til å gi til sine barn, selv om han eller hun egentlig ikke vil, vil bli økt fra en million kroner til 25 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) på 96.883 kroner, og da blir pliktdelen på 2,4 millioner kroner. Ikke store endringene, men det går sakte å regulere slikt i Norge. Er det flere barn, blir det jo en del penger til barna.

Resten av formuen kan arvelater gi til dem man vil, men det må fastlegges i et lovlig testament.

Ektefellers arv er også litt endret i den nye arveloven, hvor reglene om arv til særkullsbarn er viktig, men overraskende er det at samboere uten felles barn ikke får noe som helst hvis det ikke er avtalt i en ektepakt. Det kan bli en stygg overraskelse.

Og man kan begrense arv til ektefelle til 4 G (387.000 kroner) hvis man har turt å gjøre ektefelle oppmerksom på dette på forhånd.

Så kan man bare lure på om MacKenzie Bezos visste at hun vil få en sjekk (eller aksjer i Amazon) på 580 milliarder kroner.


Les også:

Har Saudi-Arabia som mål å felle Bezos?

"Vil skade Bezos etter Khashoggi-reportasjer”

Privatlivet til verdens rikeste mann ble en arena for politiske intriger. Eller var det hele en gedigen bløff satt i scene av et amerikansk sladdermagasin med koblinger til Trump-leiren?

10 min lesetid

Andre leser også: