KapitalVin

Den unge filosofistudenten Johan Reyneke hadde en visjonær drøm, og innrømmer det gjerne. 
Drømmen var å lage en bærekraftig eiendom som kunne levere sin egen vin med sitt eget navn på etiketten. Hans kunnskaper om å lage vin var tilnærmet lik null da han som filosofistudent overtok familieeiendommen for tyve år siden. Selv hans egen mor var skeptisk til sønnens tanker om å bli den første biodynamiske vinprodusenten i Sør-Afrika.
 

Annonse

Ville følge sin egen overbevisning

Johan Reyneke hadde fått endret sitt syn på vin mange år tidligere. Under en middag i København i 1991 fikk han servert Nicolas Jolys legendariske biodynamiske 1987-årgang av Coulee de Serrant. Jolys regnes som en av de mest banebrytende foregangsmenn innen biodynamisk vindyrking.
Reynekes eneste tanke etter smakingen var om dette lot seg gjøre hjemme i Stellenbosch. Årsaken var enkel. Han følte at familien laget en «Coca-Cola-vin» som ikke hadde noen tilhørighet der den kom fra. Hvordan kunne Sør-Afrika gjenoppstå som et vinland for resten av verden uten at det var produsenter som satset 100 prosent på økologisk eller biodynamisk drift? I Europa er det en kjensgjerning at de beste produsentene enten er økologiske eller biodynamiske i sin tilnærming til å produsere vin.
Vinmarkene til familien Reyneke ble opprinnelig drevet på tradisjonelt vis, med det formål å produsere kvantitet og ikke nødvendigvis kvalitet. Deretter ble druene solgt til kooperativ og tilsatt industrigjær, enzymtilsetninger og syrejusteringer. Fordi Sør-Afrika var under handelsblokade under apartheid fantes det i praksis ingen eksportmarkeder for utvikling av egne merkenavn.
 

Grav ned kuhornene

Opprinnelig ville Reyneke bli filosof, men ble inspirert av Rudolf Steiners tanker om jordbruksdrift. På spørsmål om hva biodynamisk dyrking er, svarer han slik: Fyll et oksehorn til randen med kumøkk. Gjør det samme med flere horn. Grav dem ned og opp igjen noen måneder senere. Bakteriene i hornene skaper fremvekst av mikroorganismer. Dette kalles en sats. Spe ut denne med vann og sprut den ut blant vinrankene med en malingspensel.

Etter en prosess som startet i 2001, ble Reyneke den første Sørafrikanske biodynamiske vinprodusenten som ble godkjent av tyske Dementer i 2007. En kanskje større anerkjennelse kom da han ble medlem av «return to terroir», en gruppering av de fremste biodynamiske vinprodusentene i verden. Den er under ledelse av vinmakeren som vekket Reyneke, nemlig Nicolas Joly.

Når vi treffer Johan Reyneke, oppdager vi raskt en belest mann. Det er fortsatt en filosof i vinmakeren. Han ­deler ut sine visittkort som har små plantefrø, nettopp for å understreke at alle kan bidra på sin måte for å gjøre verden til et bedre sted å overlate til sine etterkommere.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn