Kapital

Leder og kommentar

En gal sentralbank?

Donald Trump sammen med sjefen for den amerikanske sentralbanken, Jerome Powell. Reuters
Publisert:18. oktober 2018
– Det er god grunn til å være forsiktig.

Da verdens børser fikk en smell for en uke siden (de fleste børser falt rundt fire prosent), gikk president Donald Trump ut og sa at “jeg mener at Fed tar feil. Fed er gått fra vettet.”

Her det to alvorlige forhold: USAs president kan selvfølgelig ikke offentlig ta stilling til den pengepolitikken landets sentralbank fører, og uansett er ikke sentralbanken “gal”.

Annonse

Mye tyder på at Donald Trump, foran det vanskelige mellomvalget i november, ønsker å ha noen å skylde på hvis de republikanske politikerne taper valget ved at flertallet i Senatet og Representantenes hus går tapt. Han kan da skylde på Federal Reserve som har sørget for en stadig høyere rente, og som vil heve styringsrenten ytterligere. Renten på de lange statsobligasjonene stiger også stadig, og i skrivende stund er tiåringen på 3,24 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs

Krakket vi så, og som kanskje ikke er slutt, kom ikke som lyn fra klar himmel.

Markedene i USA, som i Oslo, var høyt priset, med stadig nye all-time high og høyere multipler, aksjene var “dyre” i forhold til pris/bok, og rentene steg (også i Norge).

I tillegg til dette steg råvarer mye (inkludert olje), handelskrigen mellom USA og Kina er ikke over, og sanksjonene mot Iran skal skjerpes.

Mot dette kan sies at amerikansk økonomi er sterk, med høy vekst, lav ledighet og selskaper som stadig tjener mer, men USA kan tippe over hvis styringsrenten settes ytterligere opp.

I Norge har vi hatt og har en sterk oppdrettsnæring (mye all-time high), en sterk oljeindustri og en suksessrik reiselivsnæring. Den norske kronen har vært svak, stikk i strid med alle ekspertenes prognoser.

Analytikerne hevder at bunnen er nådd i riggmarkedet og innen oljeservicesektoren generelt, så nå skal vi kjøpe alt (nesten alt). Alt skal visstnok være bra innen shipping også.

Minikrakket kan ha endret endel. Investorene kan ha fått øynene opp for at oppturen brått kan ta slutt. Nervøsiteten er stor.

Inntil forrige utgave av Kapital (17/18) var Kapital-porteføljen opp omtrent like mye som hovedindeksen (rundt 15 prosent). Ved redaksjonsslutt var vår portefølje opp 10,13 prosent.

Også våre aksjer fikk merke uroen og kursfallene.

Alt er nå mulig, og det er god grunn til å være forsiktig. Timing er vanskelig. Man skal ha riktig timing inn, riktig timing ut, og riktig timing inn igjen. Det er ikke lett.

I vår portefølje har vi bare gjort et par endringer (SR).↔


Les også:

Andre leser også: