Kapital

Navnene Bordeaux, Champagne og Burgund er velkjente og klassiske i vinverdenen. Prisene reflekterer etterspørselen, og man antar at kvaliteten fra disse områdene er bedre enn fra andre vinområder. Men i  praksis stemmer det ikke. Over hele verden dukker det opp produsenter som hevder seg i verdenstoppen. En av våre klare kandidater til å bli en klassiker er Hamilton Russell i Sør-Afrika. Prisnivået på disse vinene er fremdeles lavt i forhold til kvaliteten. Allokeringen av vinene til Norge er imidlertid begrenset – og et sikkert tegn på at etterspørselen er økende fra hele verden.


Startet tidlig

Tim Hamilton Russell begynte tidlig å drømme om ­å lage vin i verdensklasse, men det var hans sønn  Anthony som skulle forløse potensialet. Allerede i 1975 var den tidligere reklamemannen Tim Hamilton Russell på jakt etter vinmarker med topp jordsmonn i et kjølig klima i Afrika. Hans drøm var å lage god vin og leve av det. Han dro etter hvert helt sør til surferparadiset og fiskerlandsbyen Hermanus i Sør-Afrika, hvor han kjøpte 170 hektar i den vakre dalen Hemelen-Aarde, som for øvrig på betyr himmel på jord. Sett utenfra var det vel ikke det folk flest forbandt med Sør-Afrika på den tiden. Heldigvis forandrer tidene seg. 

Annonse


Apartheid hindret mye

Med eksportproblemene og begrensningene som apartheid-regimet medførte for utviklingen av vinene, var det ikke før sønnen Anthony Hamilton Russell overtok at kvaliteten skjøt fart. Han rev opp gamle vinstokker og fikk frem analyser av jordsmonnet av hvilke druer som egnet seg best for de ulike vinmarkene. Spesialiteten ble i første omgang Chardonnay og Pinot Noir, som med riktig stell og liten avkastning gav – og fortsatt gir – gode resultater i det kjølige klimaet. De første vinplantene med Pinot Noir ble plantet så tidlig som i 1976 på eiendommen, så grunnlaget for å se potensial i vinmarkene ble sådd tidlig i hans ungdom.  Anthony Hamilton Russell er født og oppvokst i Sør-Afrika på seksti- og syttitallet, men tok en solid utdannelse i Europa innen flere felt som geografi og finans. Selv en MBA fra Wharton ble det ble plass til før returen til frigjorte Sør-Afrika i 1991. Med markedsforståelse og en uslåelig tro på at et kjølig klima og jordsmonn gir viner med egen og stedsartet smak, har hardt arbeid høstet frukter. Russells lidenskap har gitt eiendommen prestisjeviner og anerkjennelse i over 20 år. Hamilton Russell Estate er et must for enhver vinelsker som vil smake på det uforløste potensialet som Sør-Afrikas vinmarker kan gi.

Hamilton Russell Chardonnay

2017, 89B

Middels gyllen farge. Aroma som av tropiske frukter, lime og mineraler. Smørtoner Balansert syrlighet med markert ettersmak av eik og smørtoner. Wow

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay, Chardonnay Drue
 • Sør-Afrika, Overberg Område
 • Hamilton Russell Vineyards Produsent

Southern Right Sauvignon Blanc

2016, 87B

Lys gulgrønn farge. Urter, sitrus og stikkelsbær på duft. Markert syrlighet og fruktdrevet stil med lang ettersmak og god konsentrasjon. Ypperlig til chevre og asparges

Les mer
 • Ost, Fisk, Skalldyr Passer til
 • Sauvignon Blanc Drue
 • Sør-Afrika, Walker Bay Område
 • Southern Right Produsent

 

Hamilton Russel Pinot Noir

2015, 89B

Middels blålilla farge. Røde bær,rips og bringebær toner på duft. Utemmet potensiale i vinen. Delikat sval fruktighet og syrlighet. Flott konsentrasjon og lang ettersmak

Les mer
 • Lam og sau, Storfe, Småvilt og fugl Passer til
 • Pinot noir, Pinot noir Drue
 • Sør-Afrika, Overberg Område
 • Hamilton Russell Vineyards Produsent

 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn