Kapital

Det er liten tvil om at Italia har et mangfold av druer som få andre land enn Portugal kan fremvise. Italia skilter med flere hundre forskjellige, men det er noen som stikker seg ut i mengden. Spesialpolene i Norge gjennomførte nylig en smaking hvor druesortene Montepulciano, Verdicchio, Trebbiano d’abruzzo og Pecorino var i fokus. Det var en fantastisk smaking. Så langt unna kommersielle vinstiler det går an å komme, stedegne viner fra bakgårdene i Italias vindistrikter.

Annonse

Et lite problem

Volumene av disse vinene er begrenset. Italia er en av verdens stormakter når det gjelder vinvolum, men det eksisterer også produsenter som er så små at etterspørselen overstiger tilbudet. Disse produsentene er det spesialpolene som får tak i og tilbyr i butikkene Valkendorfsgaten i Bergen, Hamar, CC Vest, Aker Brygge, Sandefjord, Sandnes Sentrum og Valentinlyst i Trondheim.  Vinmonopolets innkjøpsjefer Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng har på nytt greide å finne flotte viner med fellesnevner fruktkonsentrasjon og friskhet i alle prisklasser. Nyhetsslippet viste selvølgelig også de store i vinområdene Piemonte og Toscana med de klassiske produsentene, men de ukjente er i mange tilfeller bedre på smak. Utvalget som lanseres er relativt stort med sine 195 varelinjer. Fra denne smakingen har vi plukket ut ti viner som utmerket seg spesielt. Først og fremst viner som passer best til mat, men også som kan nytes i noen store vinglass en høstkveld.

10 Gode kjøp

 

Montepulciano d’Abruzzo Mazzamurello 2015
Dyp rød farge. Blåbær, bjørnebær og krydder på duft. Saftig markant bærfruktighet i ettersmaken. Passer til lam og sau.

Pris: 395 kr.
Varenr: 10354101.
Importør: Gaia Wine & Spirits.


Montepulciano d`Abruzzo Fonte Dei 2011
Dyp rød farge. Bjørnebær, krydder og anis på duft. Klassisk vin med balanserte tanniner og god syrlighet. Passer til lam, sau og storfe.

Pris: 330 kr.
Varenr: 10354401.
Importør: Gaia Wine & Spirits.

Montepulciano d’Abruzzo 2014
Dyp rød farge. Bjørnebær, blåbær på duft. Balanserte tanniner og god syrlighet. Fyldig rik vin med lang ettersmak. Passer til lam og sau, storfe.

Pris: 392 kr.
Varenr: 10316201.
Importør: Moestue Grape Selection.


Pecorino Bianchi Grilli per la Testa 2016
Middels gyllen farge. Mineraler, utviklet duft med nøtt, og gul frukt på duft. Frisk syrlighet og lang ettersmak. Passer til ost, fisk, skalldyr.

Pris: 300 kr.  
Varenr: 10355601.
Importør: Gaia Wine & Spirits.

Offida Pecorino Guido Cocci Grifoni 2014
Lys gyllen farge. Utviklet aromabilde med grapefrukt, krydder og kakebakst på duft. Konsentrert fedmerik vin med lang ettersmak. Passer til fisk, skalldyr og aperitiff.

Pris: 335 kr.
Varenr: 10379501.
Importør: Vectura.


Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva Selezione G. Garofoli 2008
Middels gyllen farge. Utviklet duft av gul frukt, mineraler og sitrus på duft. Bittertoner, med sitrus, fat og grapefrukt i ettersmak. Passer til fisk og skalldyr.

Pris: 405 kr.
Varenr: 10363701.
Importør: Robert Prizelius.

Podium Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2015
Middels gulgrønn farge. Mineralsk, sitrus og eple på duft. Grapefruktoner og appelsin på smak. Flott syrlighet og «bitt» i ettersmaken. Passer til fisk og skalldyr.

Pris: 291 kr.
Varenr: 10363801.
Importør: Robert Prizelius.


Barolo Cannubi 2013
Middels rød farge. Røde bær, svale urter og kirsebær på duft. Floral, elegant og nydelig ettersmak. Passer til lam og sau, småvilt og fugl.

Pris: 625 kr.
Varenr: 10367401.
Importør: Adega.
 

Barbaresco Asili 2015
Middels blålilla farge. Utviklet duftbilde. Kirsebær, urter og svale toner på duft. Konsentrert elegant fruktighet med moderate tanniner og flott syrlighet. Passer til lam og sau, storfe.

Pris: 1.395 kr.
Varenr: 1031001.
Importør: Gaia Wine & Spirits.
 

Rouchet Briccorosa 2015
Middels blålilla farge. Rød frukt, krydder og anis på duft. Konsentrert flott syrlighet med moderate tanniner. Knallbra! Passer til lam, sau og storfe. 

Pris: 371,10 kr.  
Varenr: 10317101.
Importør: Moestue Grape.

Disse produsentene er det spesialpolene som får tak i og tilbyr i butikkene Valkendorfsgaten i Bergen, Hamar, CC Vest, Aker Brygge, Sandefjord, Sandnes Sentrum og Valentinlyst i Trondheim.  

Nydelige druer

Fra kraftig og tanninrik til elegant friskhet. Den røde druen Montepulciano er Italias nest mest utbredte autoktone druesort. Først og fremst i regionene Abruzzo, Molise og Marche, men også Umbria, Lazio, Puglia, Emilia-Romagna og Toscana. Fullmoden gir Montepulciano en vin med dyp farge, en del tanniner og godt med ekstrakt og alkohol. Vinene kan være massive og dype. I tidligere tider var det vanlig å lagre vinen i lang tid på store fat for å mykne tanninene. På 80- og 90-tallet så man en tendens til mykere viner. Rimelige viner med mer fokus på ung frukt og bruk av stål i stedet for fat. De siste årene er det en trend å vinifisere Montepulciano på en lettere måte, med mer fokus på friskhet og eleganse.Vinene er lett å gjenkjenne for de er svært drikkevennlige. 

Marches mest kjente hvitvinsdrue er Verdicchio.

Produksjonen er stor og historisk ble rimelig Verdicchio ofte solgt i en amforalignende grønn flaske (til tross for amforaformen kom mange likevel til å kalle den for fiskeflasken i den tro at flasken etterlignet formen til en fisk). Verdicchio dei Castelli di Jesi er Marches mest kjente appellasjon for hvitvin. Området ligger litt nord for regionshovedstaden Ancona og i innlandet i et åsete landskap som leder opp til Appenninene. Verdicchio med sin iboende syrlighet og svake grapefruktoner en anvendelig matvin til det meste av fiskeretter og grønnsaker.

Trebbiano d’abruzzo tilhører den store trebbianogruppen med druer.

Disse druene samles i et felles navn og felles morfologiske egenskaper, men med uavklart eller manglende slektskap. En etikett med trebbiano d’abruzzo DOC kan altså være laget av tre forskjellige druesorter, til tross for benevnelsen av en druesort på etiketten. Trebbiano d’abruzzo kan være en lett og frisk og nøytral vin som må drikkes ung, til å være egenartet og blant de mest lagringsdyktige i hele Italia. Her gjelder det med andre ord å finne frem til de gode produsentene bak en felles navngivning på etiketten.

Glemt drue

Pecorino er en gammel glemt drue som er brakt frem igjen og har oppnådd mye heder og ære i den senere tid. Druen finnes både sør i Marche og nord i Abruzzo og stammer fra Sibillinifjellene i Appenninene på grensen mellom disse to regionene. Det var produsenten Guido Cocci Grifoni som startet kommersiell produksjon av druen med en beplantning gjort i 1987. I år 2000 var det kun 87 hektar plantet med pecorino, men i 2010 hadde dette vokst til 1110 hektar og det har fortsatt å øke etter dette. Pecorino er dype og konsentrerte hvitviner med en struktur som tilsier at pecorino har lagringspotensiale, men det gjenstår å se hvor gode eldre utgaver blir. På spesialslippet 13.september blir et knippe svært gode utgaver av pecorino tilgjengelig.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn