KapitalVin

I en vinverden i dag med mange gode produsenter er det lett å glemme dem som gjorde inntrykk først. En av dem som tidlig satte spor etter seg i våre hjerter er André Ostertag fra Alsace. Lenge før noen i Norge var interessert i biodynamisk eller opptatt av bærekraftig utvikling var han allerede godt i gang. Vårt første møte med André Ostertag var en høstkveld i 1997 på den legendariske restauranten Bagatelle i Bygdøy allé. Det ble en festaften for ganen og sinnet.

Kjent allerede i middelalderen

Alsace ligger nordøst i Frankrike på grensen til Tyskland med en fascinerende blandingskultur som gjennomsyres av begge lands særpreg. Vosges-fjellene skjermer og skiller dalen fra det øvrige Frankrike, mens Rhinen skiller den fra Tyskland. Den fargerike kulturblandingen er resultat av kriger og grensestrider som har ridd distriktet siden traktaten i Westfalen gjorde slutt på trettiårskrigen i 1648. Kulturen er unik og mange familier snakker fortsatt Alsacien, en dialekt særegen for regionen som verken er fransk eller tysk. Siden annen verdenskrig er Alsace igjen under fransk herredømme. Men vinkvaliteten var da preget av masseproduksjon og liten anerkjennelse. Kun de søte vinene var anerkjente som kvalitetsviner. Først i 1962 kom AOP statusen på plass i området på lik linje med andre områder i Frankrike som Chablis, Loire eller Bordeaux. Selv om vindyrkingen i Alsace av kvalitetsviner tilsynelatende startet senere enn andre steder i Frankrike, var vinene i dette området allerede kjent i middelalderen og ble drukket ved de geistlige bord under navnet «Vin d’Aussay». 

Annonse
Les også

VinBibel · Alsace

Frankrike: Alsace

Ostertag leder an

Mye vin er smakt siden middagen på Bagatelle, men fremdeles er vinene fra Ostertag i en klasse for seg selv. Spesielt om du sammenligner det med andre viner fra Alsace-regionen. Den biodynamiske tilnærmingen begynte allerede på slutten av 1990-tallet for André Ostertag. Stikkordene til hans intense tilnærming er et holistisk syn på naturens samspill og fokus på begrepene terroir og mikroklima i vinmarkene. I dag er biodynamisk drift en selvfølge hos mange produsenter i Alsace, men André Ostertag er regnet som pionéren. Han etablerte to markante vinstiler for å vise frem sine viner. Den fruktdrevne vinstilen og den mineralske vinstilen. Den fruktdrevne stilen skal først og fremst vise druetypenes lukt og smak i regionen mens den mineralske vinstilen skal være et mest mulig presist uttrykk for et stedegent mikroklima. I de siste årene har André Ostertag etablert det han kaller de værbaserte vinene. Vinstilen som er forbeholdt de halvsøtlige til søte kvalitetene, vendage tardive og sélections de Grains Noble-vinene, der de klimatiske forholdene er avgjørende for hvorvidt vinene lar seg produsere, derav navnet. 

Forførisk landskap

Alsace vin er ikke å få tak i som boksvin. Lovverket tillater det ikke. Alsacevin tappes alltid på av den spesielle flasketypen «Flûte d’Alsace» – mosel-flasken. Om du har lyst å reise til Alsace er det som å oppleve en scene i en Harry Potter-film. Et eventyr-sjarmerende område, passe stort å begynne med, og enkelt og orientere seg i dersom man vil reise i et vindistrikt. Tvers gjennom området går det en vinvei – Route du vin. Landskapet er vakkert og maten forførerisk: Foie gras, Choucroute (surkål med flesk og pølse), Coq au Riesling, Quiche Lorraine, patéer og Munsterost med og uten karve er noen eksempler en strålende matkultur.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn