Kapital

– Jeg tror vi får et marked med godt volum, både i Oslo og i landet for øvrig. Det er mange boliger som skal ut for salg nå, og vi ser at volum avler volum. Når det er mye ute, vekker det flere interessenter, sier administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren.

Idet fellesferien er unnagjort for i år, er det duket for det såkalte ”høstslippet” i boligmarkedet. Kapital har i den forbindelse snakket med en rekke bransjeaktører om deres forventninger til markedsutviklingen fremover, og fra ulike kanter av landet meldes det om høy aktivitet og bra oppmøte på visningene.

Annonse

At det er mange boliger tilgjengelig, bekreftes i den ferskeste boligprisstatistikken fra bransjeorganisasjonen Eiendom Norge, der det fremgår at 13.705 sto usolgte i juli. Dette er det det høyeste antallet for denne måneden siden 2009.

– Tilbudssiden nasjonalt er på et høyt nivå. Ikke rekordhøyt, men de som er på boligjakt har mye å velge mellom, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i bransjeorganisasjonen Eiendom Norge.

Les også

Spår hektisk høst i boligmarkedet:

Slik kupper du budrunden

Moderate prisforventninger

Flere fundamentale faktorer peker i retning av et sterkt marked, ikke minst fint driv i den norske økonomien, med lav ledighet, brukbar lønnsvekst og fortsatt lave renter.

Men hverken økonomer eller meglere venter noen ny boligprisfest.

Anslagene for utviklingen ut året hos landets største banker spenner fra en sesongjustert månedsvekst på 0,1-0,2 prosent hos DNB Markets, til 0,0-0,5 prosent hos konkurrenten Nordea.

Snittet så langt i år er på omtrent 0,4 prosent.

– Når det gjelder priser, tror jeg at vi vil se at Oslo gjør det litt mer positivt enn landet for øvrig, men jeg tror ikke vi vil få noen særlig prisvekst i Oslo heller – kanskje null til én prosent for resten av året. I landet for øvrig venter vi svakt negativ utvikling, sier Grethe Meier.

Årsaken til de dempede prisforventningene er tredelt.

Norges Bank har allerede varslet at styringsrenten sannsynligvis vil bli satt opp i september, og det er ventet ytterligere to hevinger neste år. I tillegg vises det til avtagende tilflytting fra utlandet.

 

Boligprisindeks pr. juli 2018


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn