Kapital

Eiendom ·  Optimismen er tilbake i Tyrkia:

Tyrkia: – Fortsatt kjøpers marked

Foto: colourbox © Hegnar Media
Publisert:30. august 2018

Etter flere år med uro har forespørslene etter tyrkiske feriehus tatt seg opp.

Null. Dette er antall feriehus kjøpt av nordmenn i Tyrkia i januar i år. Til sammenligning gikk nærmere 300 nordmenn til anskaffelse av bolig nummer to her på samme tid i 2015. Det viser tall fra Turkish Statistical Institute, som foretar målinger to ganger i året. Kuppforsøket mot president Recep Tayyip Erdogan i 2016, terroraksjoner og interne stridigheter har siden gjort at norske turister ikke akkurat har rent ned dørene for å kjøpe tyrkiske ferieboliger. Nå viser det seg at nordmenn kan være tilbake i markedet, og da passer det bra at den tyrkiske liraen er svak mot kronen.

Les også

Nye regler for firmaskatt i USA:

Annonse

– Trump gjør det gunstigere å kjøpe

– Vi solgte ikke et eneste objekt i Tyrkia i fjor, og har heller ikke gjort det så langt i år. Markedet var steindødt, forteller eiendomsmegler Greta Fossum i Eiendomsnøkkelen.

Hun legger til:

– De siste månedene har etterspørselen begynt å ta seg opp igjen. Jeg tror vi kommer til å selge fem til seks objekter i Tyrkia i år, men noen større prisøkning tror jeg vi skal se langt etter. Det vil ta mange år før boligprisene i Tyrkia tar seg opp igjen. Det er fortsatt kjøpers marked.

Kjøpsprosessen tar fort et halvt år. Før kuppforsøket var det ikke uvanlig at Eiendomsnøkkelen solgte minst 50 boliger i Tyrkia til nordmenn hvert eneste år. Fossum får ikke lenger spørsmål om terror, men om hvordan Erdogan styrer landet.

Snart ferdig: Dette anlegget i Alanya, Karicak, har leiligheter i flere størrelser, En to-roms med 16 kvm balkong vil komme på ca. 1,2 millioner kroner.
Snart ferdig: Dette anlegget i Alanya, Karicak, har leiligheter i flere størrelser, En to-roms med 16 kvm balkong vil komme på ca. 1,2 millioner kroner. Foto: Finn.no

Sitt på objektet i fem år

Kapital har tidligere fortalt at den tyrkiske arveloven er kompleks og beskytter familien til avdøde. Det betyr at hvis fritidsboligen er registrert på en person, så er det denne personens etterlatte som arver boligen. Samboere har derimot ingen rettigheter, og ekspertenes råd er derfor å opprette et testament i Tyrkia.

Fritidsboliger kan heller ikke overføres til barna med bruksrett. Det må betales arveavgift i Tyrkia, selv om man er såkalt non-residential. Ektefelle og barn kan trekke fra rundt 340.000 kroner. Arveavgiften er progressiv og øker trinnvis fra én prosent for arvet beløp under en halv million kroner til ti prosent på beløp over 8,6 millioner kroner.

Les også

Flott med slott i Sverige:

– Gunstig å kjøpe herregård nå

I Tyrkia er skjøtekostnadene på brukte boliger fire prosent av ligningsverdien. En ferdigattest vil koste fra 5.600 kroner. I tillegg kommer meglerprovisjon på tre prosent for brukte boliger. Meglerhonorar blir utregnet på grunnlag av salgssum. På nye boliger som selges for utbygger, tilkommer ikke meglerprovisjon, da dette er justert i avtale mellom utbygger og megler.

Eiendomsskatten i Tyrkia er 0,1 prosent av boligens ligningsverdi, som – i likhet med i Norge – settes av lokale myndigheter. I tillegg tilkommer ofte noen småbeløp til støtte for lokale tiltak. Det betales skatt på utleie, og skatteetaten i Tyrkia har egne sider hvor man kan regne ut skatt på leieinntekter. Det kan også lønne seg rent skattemessig å sitte på den tyrkiske fritidsboligen i mer enn fem år. Da betales det nemlig ikke skatt av gevinsten ved salg.

Det betales ingen gevinstskatt dersom fortjenesten ved salg er mindre enn 14.000 kroner. Fra 14.000 til 16.000 kroner skatter man 15 prosent. Sitter man igjen med en fortjeneste på mellom 16.000 til 40.000 kroner etter salget, skatter man 25 prosent. Tjener man mellom 16.000 og 91.000 kroner, skatter man 27 prosent. Av all annen fortjeneste skal det skattes 35 prosent.↔

Pris fra 850.000: Tidligere i år ble leilighetene i dette komplekset som ligger noen hundre meter fra Cleopatra-stranden, ferdigstilt.
Pris fra 850.000: Tidligere i år ble leilighetene i dette komplekset som ligger noen hundre meter fra Cleopatra-stranden, ferdigstilt. Eiendomsnøkkelen

Andre leser også: