KapitalVin

KapitalVin · Nyhetsslipp Vinmonopolet

Så billig at det koster

Publisert:7. juli 2018

Du får billig champagne. Vinmonopolet får kritikk. Arne Ronold MW vil legge ned innkjøpsavdelingen. Det koker i vinbransjen om dagen

I nyhetslanseringen for juli som ble gjort tilgjengelig har Vinmonopolet blant annet satt fokus på pét nat og rimelig champagne.  Lanseringen viser en stor bredde med temaer som hipstervin fra Sør-Afrika, trendy cinsault, cider fra Norge og viner fra Etna. Det er derimot viner med bobler som fenger interessen hos oss. På godt og vondt.

Gode champagnekjøp er alltid gode nyheter

Vinmonopolet lanserte fem champagner til under 240 kroner. Alle fra små produsenter med lav dosage (sukkertilsetning) med det formål å utvide bredden i lavere prissegmenter. Røverkjøp vil mange kalle det. Det er ingen stor hemmelighet at de store kjente merkevarehusene i Champagne tar seg godt betalt for merkevaren. Mindre, mer ukjente produsenter har lavere marginer og kan levere rimeligere.

Annonse

Da er en monopolist en ønskekunde, i hvert fall i første runde. Både fra USA og Østerrike er det derimot hentet inn pét nat som smaker mindre enn det koster. Av dem vi smakte falt de østeriske best ut med priser mellom like i overkant av 200 kroner. De amerikanske kostet i overkant av 300 kroner. Det oppleves dyrt når du kikker på prisene fra Champagne om dagen. 

– Jeg ville lagt ned hele innkjøps­avdelingen til Vinmonopolet, med unntak for de som driver med innkjøp til spesialbutikkene. Arne Ronold MW

Men utnytter Vinmonopolet sin situasjon som monopolist?

I en kronikk i Aftenposten nylig kritiserte Vinforums vinskribent Nils Are Økland Vinmonopolet, og hevder at norske importører går med på prisnivåer som er så lave at det kun er Vinmonopolet som tjener penger på omsetningen. Økland synes det er påfallende i en tid der Vinmonopolet er opptatt av rettferdig handel, og også lar dette være en del av enkelte spesifikasjoner.

Spesifikasjonene presser prisene ned til slike nivåer at hverken vinbonden, den underbetalte østeuropeiske transportøren eller importøren kan leve av eventuelle salg. Våre kilder bekrefter situasjonen og sier rett ut at prisene er presset så lave at man faktisk betaler (subsidierer) for hver flaske vin frem til første mulighet til å heve prisene skjer etter seks måneder. 

Drastiske forslag

Arne Ronold, redaktør av bladet Vinforum og Norges første innehaver av tittelen Master of Wine, sier i en kommentar til Finansavisen at man bør gå drastisk til verks.  – Jeg ville lagt ned hele innkjøpsavdelingen til Vinmonopolet, med unntak for de som driver med innkjøp til spesialbutikkene. Det er sterk kost fra en som betegnes som en av de flinkeste på vinkunnskap i verden. 

Etter vår mening hersker det ingen tvil. Norge er i en gullalder når det gjelder utvalg av alkoholholdige produkter. Spørsmålet er bare om Vinmonopolets anbudsspill og nyhetshysteri i bestillingsutvalget trenger en liten reform. Tusenvis av lanseringer hvert år er ikke en god løsning for noen parter.

Tilbake til boblene

Bobler i vin er forfriskende, men når kullsyren dominerer smaksbildet som i en enkel cava fra Spania eller industrilaget prosecco fra Italia fungerer det mot sin hensikt. Ta for deg en vellaget champagne fra Frankrike eller Franciacorta fra Italia og du vil erfare at boblene kan være en integrert del av smaken og ikke dominerende. I tillegg har du pét nat.

Enkelt forklart er pét nat forkortelsen for pétillant naturel som er fransk og fritt oversatt betyr naturlig boblende.  Pétillant naturel er en samlebetegnelse, og det er ikke alltid at vinene bærer dette navnet. Det kan også stå méthode ancestrale eller col fondo på flasken. Den første musserende vinen i verden ble laget i 1531 Limoux. Munkene på Saint-Hilaire klosteret i Sør-Frankrike gjorde vinifikasjonen på metoden som i dag heter méthode ancestral eller artisanale, rural og gaillacoise.

Vin som ikke er gjæret ferdig blir tappet på flaske, der den fullfører fermenteringen og beholder CO2-boblene, gjæringens biprodukt, inne i flasken. Produktet er da lett perlende musserende vin med mye fruktighet og lav alkohol. Så den store forskjellen mellom champagnemetoden og pét nat har med tilsetning av sukker å gjøre. Alt skjer naturlig i pét nat. I champagne og andre tradisjonelle musserende viner blir sukker og gjær tilsatt for å sette i gang annengangsgjæringen.  Pét nat er vin med mindre kullsyre, bare to til tre bar trykk mot normalt seks bar for champagne. 

 

Les Vinmonopolets tilsvar her.

 

Bliard-Moriset Blanc de Blancs Grand Cru Brut

89B

Middels gulgrønn farge. Konsentrert aromabilde. Bakverk, eple og mineraler på duft. Kremet og delikat vin med flott syrlighet og lang ettersmak. Røverkjøp.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Champagne Bliard-Moriset Produsent

De Moncel Brut

87B

Lys grønngul farge. Små bobler. Sitrus, eple og florale toner på duft. Konsentrert fruktighet og balansert syrlighet. Lang ettersmak.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • De Moncel Produsent

 

Diane De Chappotin Réserve Brut

88B

Middels gulgrønn farge. Toast, eple og sitrus på duft. Utviklet stil med konsentrert fruktighet og lang balansert syrlighet. Røverkjøp

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Pinot meunier, Pinot noir, Chardonnay Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Champagne Decrouy Produsent

 

Philizot & Fils Brut numéro 3

87B

Lys grønngul farge. Små bobler. Rødt eple, mineraler og sitrus på duft. Fyldig smak med lang fruktdrevet ettersmak.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Pinot noir, Pinot meunier, Chardonnay Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Philizot & Fils Produsent

Velsignelsen i Østerrike

Som ellers i Europa har også den østerriske vinproduksjonen historiske røtter helt tilbake til keltertiden 700 f.Kr. Romerne startet omfattende planting av vinranker ca. ett år f.Kr. med bevis funnet rundt Donau, nær Neusiedlersee og Südburgerland i regionen Burgenland, i Carnuntum i regionen Niederösterrich og i Flavia Solva i Südsteiermark.

Flytter vi oss derimot frem til ca. år 1000 ser vi det samme som i det vinproduserende Europa for øvrig. Det var cistercienser-munkene som la mye av grunnlaget for den kvaliteten landets vinproduksjon er kjent for i vår tid. Så tidlig som på 1 100-tallet dominerte Cistercienser og Benediktinerne vindyrkingen i landet, og i motsetning til de fleste andre steder i Europa eier munkene fortsatt flere gode vinmarker i landet. På 1970-tallet tiltok Østerrikes vinproduksjon samtidig som det innenlandske forbruket gikk tilbake.

Østerrikes vinindustri hadde som hovedmål å eksportere til Tyskland, som tradisjonelt var den eneste kjøper av betydning. Etter en lang rekke rekordavlinger i Tyskland og Østerrike skrumpet Tysklands-eksporten inn, mens overproduksjonen i Østerrike fortsatte. I ettertid kan den såkalte ”frostveske- skandalen” i 1985 ses som den reneste velsignelse for østerriksk vin; den ga nemlig støtet til en omfattende reorganisering av landets vinlov og vinproduksjon. Man kan kalle det en svindel, skandale, eller hva man vil, men den representerte ikke den helsefaren som ble hevdet i ulike fora.

Langmann Pet Nat

2016, 86C

Lys grønngul farge. Pære, eple og fruktdrevet på duft. Små bobler. Gjær/ druepreget ettersmak med vegetale toner.

Les mer
 • Aperitif Passer til
 • Muscat ottonel Drue
 • Østerrike, Steiermark (styria) Område
 • Langmann Wein & Sekt Produsent

 

Christoph Hoch Kalkspitz Pet Nat

2017, 87B

Lys gyllen farge. Natur. Små bobler Fruktig og floral. Appelsin, sitrus,mineraler og melet eple i ettersmaken

Les mer
 • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Blauer portugieser, Riesling, Sauvignon Blanc, Zweigelt, Grüner veltliner, Grüner veltliner, Zweigelt, Sauvignon Blanc, Blauer portugieser, Muscat ottonel, Grüner veltliner, Zweigelt, Sauvignon Blanc, Riesling, Blauer portugieser Drue
 • Østerrike, Østerrike Område
 • Christoph Hoch Produsent

Hager Matthias Pet Nat Grüner Veltliner

2017, 87B

Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, blomst og fruktdrevet på duft. Syrlig og leskende utgave

Les mer
 • Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Grüner veltliner Drue
 • Østerrike, Østerrike Område
 • Hager Matthias Produsent

Les også:

“Syrlig” melding fra Helsedirektoratet:

Mener Vinmonopolet bryter alkoholloven

Å merke alkoholholdige produkter som “økologisk”, “nyhet” og “søt” på hyllekant kan være brudd på alkoholreklameforbudet, mener Helsedirektoratet. Vinmonopolet er ikke enig.

4 min lesetid

Norsk vinkelner NM 2019:

Norges beste vinkelner for fjerde gang

Det var Henrik Dahl Jahnsen, som til daglig jobber på Bølgen & Moi i Kristiansand, som gikk av med årets seier. På andreplass kom Simon Zimmermann og tredjeplassen gikk til Francesco Marzola.

2 min lesetid

Andre leser også: