Kapital

– Det er inspirerende at etablerte businessmenn kommer til meg som 26-åring uten utdannelse og spør meg hvordan jeg driver.

Det startet som en drøm om å spise kake til frokost. Jeg ville nyte mer og feire livet, men samtidig ta vare på meg selv og ikke si nei til gode saker, sier Refsum da vi møter henne på kafeen

Oslo Raw like ved Veterinærhøgskolen i Oslo, midt mellom hipsterakademikerne på Lindern og studentene på Bislett. Det er ikke et naturlig sted man går forbi, men likevel er det alltid kø.

– Vi er blitt en av de mest populære kafeene i Norge. Det er investorer fra alle kanter som sirkler rundt og vil investere, og jeg har møter med folk hele tiden. Jeg trenger ikke andre investorer nå, men det er veldig spennende og det er inspirerende at etablerte businessmenn kommer til meg som 26-åring uten utdannelse og spør meg hvordan jeg driver, sier Refsum.

Mer grønt til folket

Det amerikanske analysehuset Baum + Whiteman utarbeider hvert år en analyse hvor de ser på de stør­ste trendene innen mat og drikke. Øverst på trendlisten for 2018 spås en kraftig økning for et plantebasert kosthold.

– Konsumentenes plutselig skift mot et plantebasert kosthold er en megatrend, skriver analysehuset i sin siste rapport. 31 prosent av amerikanerne praktiserer i dag en kjøttfri dag, ifølge tall fra analyseselskapet Mintel. Mellom 2012 og 2016 opplevde man i amerikanske butikker en etterspørselsøkning på 25 prosent etter vegetarianske varer, og en økning på 257 prosent (!) etter veganske alternativer, ifølge analyseselskapet.

Les også

Samtidig ser man at i løpet av de ti siste årene har grønnsakskonsumet til amerikanere under 40 år økt med 52 prosent, mens de som er over 60 år har økt konsument med 30 prosent, ifølge NPD Group.

Baum + Whiteman underbygger trendforskningen med å vise til hvordan matgiganter som Nestlé har kjøpt selskapet Sweet Earth som produserer plantebaserte matretter, Campbell Soups kjøp av den økolog­iske matprodusenten Pacific Foods og den franske yoghurtprodusenten Danones kjøp av den amerikanske produsenten av melkealternativer WhiteWave.

Med rødbeter i kaken

På Adamstuen i Oslo er det lite som vitner om at Refsum for seks år siden ble totalt utbrent og endte opp på sofaen uten å kunne gjøre noen ting. Da kreftene begynte å komme tilbake, begynte hun så smått å bake sunne kaker hjemme på kjøkkenet. Samtidig jobbet hun i klesbransjen.

– Endelig kunne jeg spise kake, men samtidig gjøre noe godt for kroppen min.

– Jeg har alltid bare gjort det jeg burde gjøre. Det var gøy å studere, men det traff meg ikke helt, sier Refsum. Så oppdaget hun rawfood.

Rawfood er mat basert på planter som ikke varmes over 42 grader. Ifølge de som sverger til dette, bevarer man på den måten mest mulig av næringen til plantene. I matlagingen brukes blant annet mye dadler, kokos, rå kakao og vanilje når man skal lage kaker. I tillegg bruker man mye grønnsaker som spinat og rødbeter som både gir næring, smak og ikke minst mye farger.

– Det var veldig inspirerende å oppdage rawfood. Jeg begynte å utforske rå kakao, vanilje, kokoskrem, fersk frukt og grønnsaker, og jeg blandet det sammen. Endelig kunne jeg spise kake, men samtidig gjøre noe godt for kroppen min. Jeg testet ulike oppskrifter, det smakte jo ikke godt, og det var ingen som ville ha kakene mine da. Men jeg fortsatte å prøve meg frem, jeg syntes det var veldig gøy, sier Refsum.

Er rawfood sunnere?

Det er allmenn enighet om at det er sunt å spise mye frukt og grønt. Tilhengerne av rawfood mener at det er sunnere å spise ubehandlet mat enn mat som er bearbeidet. Ved å beholde den rå, eller ikke varme den over 42 grader, beholder man vitaminene i maten bedre, mener de. Kritikerne mener at det hele er en streben etter å spise ”rent” uten at det har noen helsemessig gevinst. Det å varme og behandle maten vi spiser, er det som gjør at vi mennesker overlever, mener forskerne.

Forsker Chris Organ og kollegene fra Harvard University påpekte i en studie i 2011 hvordan forfedrene våre utviklet måter å behandle maten på, samtidig som de oppnådde fordeler både i form av overlevelse og helse. Ved å varmebehandle maten dreper vi også skadelige bakterier og virus. Sjimpanser, som er menneskenes nærmeste slektning i dyreriket, bruker halvparten av sin våkne tid på å spise, fordi dietten deres utelukkende består av rå mat, ifølge Forbes . Det er derfor mer effektivt for samfunnet om vi koker maten vi spiser, i stedet for å måtte bruke halvparten av vår våkne tid på å spise.

Rawfood-fanatikerne mener på sin side at varmebehandling av maten ikke bare ødelegger vitaminene og næringsstoffene i maten, men at den også kjemisk endrer sammensetningen i det vi spiser slik at det dannes giftstoffer. Det er imidlertid ingen forskning som støtter dette.

En studie gjennomført av Rui Hai Liu ved Cornell University, viste at tomater mister ti prosent av nivået av vitamin C når vi baker dem i to minutter på 88 grader, og de mister 29 prosent om de bakes i en halvtime, ifølge Scientific American og The Guardian . På den annen side øker tomatenes nivå av en antioksidant som heter lykopen med 35 prosent når man baker dem i en halvtime på 88 grader, ifølge en studie som ble publisert i Journal of Agriculture and Food Chemistry i 2002.

Syklet ut med kakene

Kakebakingen tok etter hvert mer og mer av tiden hennes.

– Jeg visste ikke helt hvor veien gikk da jeg startet, jeg bare begynte fordi jeg synes det var gøy. Jeg har alltid vært opptatt av å finne ut hva som løfter og inspirerer meg fordi tiden min er veldig verdifull, og det mener jeg alles tid er. Samtidig følte jeg meg klarere i hodet og fikk mer energi, sier hun. Refsum påpeker at hun ikke er en fanatisk rawfood-tilhenger og følger ingen spesiell diett.

Etter hvert begynte kakene å både smake godt og se bra ut.

Les også

Fem bærekraftige investeringer

Redde verden skal bli god butikk

– Jeg pakket alle disse litt kjedelige grønnsakene og fruktene inn i kaker, i stedet for å blande en smoothie. På den måten ble de morsommere å spise, og jeg tenkte at det egentlig var et ganske kult konsept.

En dag tok Refsum sykkelen sin og syklet ned til en kafé på Majorstuen i Oslo og spurte om de ville prøve å selge en av kakene hun hadde laget. Kaken inneholdt hverken gluten, sukker eller melk, det var åpenbart noe nytt og fremmed.

– Jeg ba dem prøve å selge den, og lovte å markedsføre den på Instagram. Det var en oreo-kake med tre lag, den så helt fantastisk ut, sier Refsum.

All markedsføring skjer gjennom sosiale medier som Instagram og Oslo Raws egen Youtube-kanal.

Kaken ble utsolgt på et blunk, og kafeen bestilte sporenstreks flere.

– Folk vil ha ren mat og en god planet. Alt dette henger sammen.

God timing

Deretter begynte den berømte snøballen, eller skal vi si rawfood-ballen, å rulle. Refsum stod på kjøkkenet hjemme og bakte til alle døgnets tider, for så å sykle dem ut til det som etter hvert ble et økende antall kafeer.

– Plutselig ringte The Well. Så ville Google Norge og Lett-kjeden ha kakene, og da skjønte jeg at nå har jeg laget et behov der ute. Folk visste ikke før at de ville ha kaker på denne måten, sier Refsum.

– Du traff en nerve?

– Man skal kunne nyte i hverdagen, og ikke bare vente til helgen med å skeie ut og feire. Er det ikke egentlig hverdagen som er selve livet?

– Det var mange ting som plutselig stemte. Timingen var veldig riktig. Jeg ville egentlig starte ett år tidligere, men jeg fant ikke riktige lokaler, og ting var ikke helt klart. Plutselig var jeg klar. Det er mye som skal stemme, både meg selv, stedet her og menneskene rundt, sier Refsum.

Hun mener folk er lei av å være på dietter og tenke så hardt rundt det med sunn mat.

– Det er viktig for meg å få frem nytelsen her. Man skal kunne nyte i hverdagen, og ikke bare vente til helgen med å skeie ut og feire. Er det ikke egentlig hverdagen som er selve livet? spør hun.

Ingen businessplan

Hennes eget kjøkken ble etter hvert for lite. Hun fant lokalene på Adamstuen hvor hun måtte få bygget et kjøkken. Hun fikk låne litt penger av faren for å sette i stand Oslo Raw.

– Vi gikk rundt fra dag én, og har siden vært selvdrevet. Nå, etter halvannet år, har vi et godt overskudd med gode marginer, sier Refsum. Få måneder inn i 2018 har Oslo Raw omsatt for 2,5 millioner kroner.

Refsum hadde ingen tradisjonell forretningsplan da hun startet opp.

– Jeg hadde ingen plan eller budsjett. Det eneste jeg tenkte på var at det skulle smake godt. Jeg vis­ste ikke helt hva jeg gjorde, jeg bare fulgte en indre drive og hadde ekstremt mye energi. Jeg skjønte fort hvordan jeg skulle markedsføre meg, og jeg var på Instagram hele tiden. Jeg lagde på mange måter en forretningsplan underveis. Jeg prøver å ikke følge andres planer, og jeg lærer så vanvittig mye om business hele tiden. Dette er den skolen jeg liker, jeg blir satt til veggs hele tiden med ting som moms, skatt og avgifter, jeg må lære meg alt! Om jeg skulle sittet på skolebenken hadde jeg ikke giddet å lære meg det, jeg må få det under huden, sier Refsum.

– Jeg pakket alle disse litt kjedelige grønnsakene og fruktene inn i kaker, i stedet for å blande en smoothie.

Vil vokse

I dag har hun 20 ansatte, hvorav flere jobber fulltid.

– Jeg merker at jeg begynner å bli en skikkelig sterk leder. Nå begynner vi å tjene ganske bra med penger, så nå skal vi utvide, sier Refsum. I tillegg til kafeen, driver selskapet med catering, kurs og workshops rundt dette med rawfood.

Mens vi sitter i intervjuet møter Refsum håndverkerne som skal lage til lokalet rett over veien for hvor kafeen ligger i dag. Her vil det komme et stort kjøkken, pauserom for de ansatte og pickup-point for kunder som vil hente kaker.

– Nå begynner vi å tjene ganske bra med penger, så nå skal vi utvide.

Samtidig bygges det en popup-kafé på Eger, det eksklusive handlesenteret på Egertorget på Karl Johan i Oslo. Eger så hvordan kundene strømmet til Oslo Raw, og vil prøve å få de kakesultne helsebevisste kundene ned mot sentrum av Oslo.

Refsum eier i dag 100 prosent av Oslo Raw.

– Jeg sier jeg tror jeg alltid kommer til å gjøre det, men jeg er fleksibel. Om vi må ha penger, så må jeg tenke alternativt. Jeg tar en dag av gangen.

– Du er ikke redd for å brenne deg ut på dette?

– Jo, og det tenker jeg ofte på. Fordi jeg synes det er så gøy og fordi jeg har veldig mye energi, kan det være vanskelig å begrense seg. Jeg må fokusere på det som er viktig for meg; det å skape en arbeidsplass som er inspirerende og motiverende. Det er jentene som jobber her som er bedriften. Om jeg bare fokuserer på tall, mister jeg dem, og det går ikke.

Planlegger ny bok

Rawfood er ikke billigmat. Råvarene er dyre og ikke bare å få kjøpt på det lokale supermarkedet.

– Man har de som bare tenker på å få ned råvareprisene og ikke fokuserer på kvalitet på den ene siden, og de som er ekstremt opptatt av økologisk mat og kvalitet på den andre siden. Jeg tror man må møtes på midten. Jeg vil heller betale litt ekstra for å få økologiske matvarer hvor jeg kan si hvor kaffen eller melken kommer fra og hvordan den er produsert. Nå har vi fått til en velfungerende bedrift hvor nesten alle råvarene er økologiske og det meste av emballasjen kan komposteres, sier Refsum.

Denne sommermorgenen serveres iskaffen med metallsugerør.

– Jeg kan ikke si til folk at de skal spise mer planter. Men jeg vet at jeg elsker det, jeg ser at folk blir mette og får masse energi, og de sier de føler seg glade og rene.

– Det er sånne ting vi ser at kundene våre faktisk vil betale litt ekstra for. Folk betaler for å få det, og da kan vi fortsette. Folk vil ha ren mat og en god planet. Alt dette henger sammen.

– Hvorfor skal folk spise rawfood?

– Jeg sier aldri at man skal noen ting. Folk kjenner kroppen sin best. Jeg kan ikke si til folk at de skal spise mer planter. Men jeg vet at jeg elsker det, jeg ser at folk blir mette og får masse energi, og de sier de føler seg glade og rene.

I mars kom boken Rågodt, med oppskrifter på kakene Refsum selger i kafeen. Førsteopplaget er ut­solgt, og boken ligger på bestselgerlisten hos Tanum, Ark og Norli. Refsum har så smått begynt å planlegge en ny bok.

– Jeg vil skrive en bok om business med et litt annet perspektiv. Jeg vil inspirere kvinner til å tro på seg selv. Nå er jeg nesten mer interessert i business enn i kaker, fordi jeg ser hva man kan skape på egne ben, uten utdannelse. Jeg ser at det er mulig å kjøre på med drømmen sin som i begynnelsen virker veldig rar. 


Les også:

Røkke og Stordalen har nesten 30 biler til sammen:

Se rikingenes luksusbilpark

To milliardærer skiller seg ut med særdeles rikholdige garasjer. Kjell Inge Røkke og Petter Stordalen har til sammen nesten 30 biler registrert i sine navn. Hos sistnevnte er det luksuriøse elbiler som dominerer. 

10 min lesetid

Andre leser også: