KapitalVin

KapitalVin · Beste vin over og under 200 kroner:

Østers og Chablis - Kan du få det bedre?

Publisert:21. juni 2018

En avkjølt flaske Chablis, en østerskniv og et dusin østers. En varm sommerkveld når sitt høydepunkt da!

En god Chablis avslører gjerne sitt jordlige opphav i form av mineralske toner og deilige dufter av sjø og østers. Jo bedre Chablis – jo bedre og tydeligere østersduft.
Helt konkret strekker historien seg 155 millioner år tilbake da Chablis-området lå under havet og hele havbunnen var dekket av små østers. Den lille østerstypen Exogyra Virgula som levde der er i dag for lengst utdødd. Da havnivået senere senket  seg var jordsmonnet i Chablis blitt helt hvitt etter all kalken fra østerskallene, og ble senere navngitt Kimmeridge (eller argilo-calcaire). Det er først og fremst de klassiske Premier Cru åssidene i Chablis som har de største mengdene av Exogyra Virgula, men du finner rester etter havbunnen overalt hvor du beveger deg i Chablis.

Annonse

Under 200 kroner

Chablis består av fire kvaliteter eller såkalte appellasjoner: Petit Chablis som i hovedsak er på flatene. Jordsmonnet der består av Portland-kalkstein. Chablis, som ligger på de slake åsryggene. Chablis Premier Cru, som ligger på åsryggene mot sør-vest eller sør-øst. og Chablis Grand Cru, som ligger opp langs åsryggen på høyre side av byen og elven Serein der de fleste vinmarkene heller mot sør-vest.

Brocard Petit Chablis

2016, 87B

Middels grønngul farge. Eple, kalk og sitrus på duft. Mineralsk karakter. Balansert fruktighet og syrlighet. Ukomplisert Chablis

Les mer
  • Fisk, Skalldyr Passer til
  • Chardonnay Drue
  • Frankrike, Bourgogne Område
  • Jean-Marc Brocard Produsent

Hvordan åpne og spise østers

Hold østersen i et brettet kjøkkenhåndkle for å unngå å kutte seg på de skarpe kantene. Ha den spisse enden mot deg. Legg hånden på bordet eller støtt den mot kanten av benken. Før kniven inn ved den spisse enden. Lirk fram og tilbake til muskelen slipper taket. Åpne østersen forsiktig og skjær muskelen løs fra toppen. Fjern toppen og løsne muskelen fra underlokket. En østers skal ikke svelges hel, men tygges godt. De aller mest puristiske østers-elskere tar østersen 100 prosent bar, uten så mye som en dråpe sitronsaft, saus eller andre smakstilsetninger. Gjerne med flere glass Chablis ved siden av.

Over 200 kroner

 

Vocoret Chablis 1.er Cru Vaillon

2016, 88B

Middels gulgrønn farge. Eple, østers og sjø på nese. Sitrus , kalk og epletoner i anslaget. Markant syrlighet og lengde.

Les mer
  • Fisk, Skalldyr Passer til
  • Chardonnay Drue
  • Frankrike, Burgund Område
  • Dom. Vocoret & Fils Produsent

 

21.september kan du smake på noen av verdens beste viner på DOGA.  For mer informasjon og billetter, trykk her:

Se også siste episode “4 På Fredag” med Heidi Iren Hansen:

 


Les også:

Ukens vintips

Rødvinsperle fra Sicilia

Rødvinen SP 68 Rosso fra Sicilia skuffer aldri. Heller ikke i 2017 årgangen. Leskende smak med urter, mørke bær og flott syrlighet preger vinen. Ypperlig matvin til retter av grillet storfe, lam eller kalv.

1 min lesetid

Andre leser også: