Kapital

Ifølge tall fra politiet har de 20 fotoboksene som registrerte flest overtredelser i Norge i fjor, innkrevd nærmere 100 millioner norske kroner i form av fartsbøter. Oversikten viser også at Østlandet har flest overtredelser.

Annonse

Det er fotoboksen på E18 ved Hovet/Brattås i Porsgrunn som har dratt inn mest penger fra bilistene til statskassen, med over 14 millioner kroner fordelt på rundt fire tusen overtredelser. Det gir et snitt på 3.500 kroner pr. overtredelse, mens kostnadene pr. overtredelse i snitt på alle de 20 fotoboksene er noe mindre, rundt 2.700 kroner.

Mer overraskende er det kanskje at fotoboksen i Porsgrunn kun kontrollerte rundt 800.000 bilister i fjor, mens de 20 fotoboksene i gjennomsnitt kontrollerte over 1,3 millioner passerende hver.

Norges dyreste veistrekninger

Fotoboksen på Rv159 ved Rælingstunnelen mot Lillestrøm topper listen over fotobokser med flest overtredelser, og denne fotoboksen kontrollerte også flest antall biler av alle fotoboksene på listen, med nærmere 4,5 millioner kontrollerte biler i fjor. Denne fotoboksen bidro også til flest førerkortbeslag, og fartsovertredelsene på denne strekningen resulterte i flest anmeldelser.

Det er hele tre fotobokser langs E18 med på listen over Norges “dyreste” veistrekninger, blant annet fotoboksen på Svartskog mot Oslo i Oppegård kommune. I denne fotoboksen, hvor det ble registrert over to tusen overtredelser, ble det beslaglagt hele 48 førerkort i fjor.

E18 er en av Norges travleste veistrekninger og sjef i Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, ber bilister som skal ferdes her i sommer vise vaktsomhet og tålmodighet, spesielt ved lange køer.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn