Kapital

Leder og kommentar

Hadia Tajik med skivebom

VG
Publisert:15. juni 2018

Norges største jordbærbonde leier inn 387 bærplukkere for å få avlingen i havn, og trolig er det ingen jordbærbønder som klarer seg uten disse sesongarbeiderne som flys inn (hovedsakelig) fra Øst-Europa. De er ivrige plukkere, og de er billigere enn norsk arbeidskraft. Norske bønder gjør hva de må gjøre for at ikke bærene skal råtne på rot (med varmen denne våren skal det holde hardt).

I det norske arbeidsmarkedet er hundrevis av næringer og bransjer avhengige av sesongarbeidere (for eksempel skidestinasjoner), anleggsarbeidere som tar unna topper, sykehussektoren som skal sette sammen skiftarbeidsplaner og tjenesteytere som har behov for ansatte noen timer hver dag (butikker, restauranter).

Annonse

Hundretusener (for eksempel studenter) ønsker å arbeide noen timer hver helg, og godt utdannede sykepleiere og hjelpepleiere, for å nevne noen, ønsker ikke fulle stillinger.

– Åpenbart vet ikke Tajik hva franchise er.

Deltid er bra.

Opposisjonen på Stortinget kjører regjeringen hardt på deltidsstillinger og midlertidige stillinger, tilsynelatende uten å forstå hvordan det virkelige arbeidsliv fungerer.

Velgerne ser ikke ut til å honor­ere Arbeiderpartiet på dette punktet, for meningsmålingene gir bunnrekorder (22 prosent). Men Ap står sammen med SV, Sp og Rødt.

I denne situasjonen dukker Aps nestleder Hadia Tajik opp og angriper Bjørn Kjos (Norwegian) og Reitan-familien (Rema 1000 og Narvesen/Seven Eleven) fordi disse angivelig løper fra arbeidsgiveransvaret for sine ansatte.

Norwegian leier inn personell fra bemanningsbyråer, og Rema 1000 og Narvesen har franchise-avtaler.

Åpenbart vet ikke Tajik hva franchise er. I all enkelhet gir for eksempel Rema 1000 en eller flere personer retten til å drive en forretning i eget navn og med eget resultatansvar og arbeidsgiveransvar, med masse støtte fra franchisegiver, mot en franchiseavgift.

Et enkelt konsept som har eksistert siden midten av 1800-tallet. Hadia Tajik vil at franchisegiver skal overta arbeidsgiveransvaret, men da er jo ikke driver lenger en selvstendig næringsdrivende. Petter Stordalen, som har utstrakt franchisedrift på sine hoteller, vil le seg i hjel eller gråte. Et universelt og godt konsept er ikke forstått. Rema 1000, McDonald’s, Peppes Pizza og alle de andre.

Når det gjelder flygere og kabinansatte som er ansatt i bemanningsbyråer fordi de kanskje ønsker en fleksibel arbeidstid, og ofte på deltid, så mener Tajik at for eksempel Kjos og Norwegian skal ha arbeidsgiveransvaret for de ansatte i bemanningsbyråene.

Dette strider mot de ansattes ønsker og gir ikke de ansatte den frihet de i dag har. En stor del av flyindustrien i verden opererer på denne måten, og Hadia Tajik og Ap må finne på noe bedre.

Nå er det bare hets mot “noen av Norges mest profilerte og rikeste menn” (VG).

Og Tajik kaller det en “opprydningsaksjon i norsk arbeidsliv”.

Juristen Hadia Tajik bør først lese seg opp på franchise-drift. Det er slett ikke så vanskelig.

Og de ansatte vet nok, i motsetning til hva Tajik sier, “hvem som er sjefen og hvem de jobber for.”


Les også:

Andre leser også: