Kapital

Karriere ·  Mediebransjens mektigste kvinner

Domineres av mektige menn

Alene blant gutta: Den norske mediebransjen styres i all hovedsak av menn i topp-posisjonene. Alexandra Beverfjord blir et friskt unntak når hun inntar sjefsstolen som ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Dagbladet. Foto: Ørn E. Borgen/NTB scanpix NTB scanpix
Publisert:6. juni 2018

Landets største mediebedrifter, som NRK, TV2, Schibsted, inkl. Aftenposten og VG, Amedia og Polaris Media, ledes alle av menn, mens Dagbladet i år har fått en kvinne i den gjeveste redaktørstolen.

Som presse-Norges mektigste kvinne troner i år, som i fjor, generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund, som har skjøttet stillingen uten de store kontroverser i løpet av året.

Presseforbundet er et fellesorgan for norske medieorganisasjoner og bedrifter. Blant medlemmene finner vi Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, NRK og TV2 med flere.

Presseforbundet opptrer på vegne av medlemmene når dette er nødvendig, som er i prinsipielle saker, eller i saker der ytringsfriheten settes på prøve eller utfordres. Da er det Floberghagens oppgave å sette kursen. Således har hun stor innflytelse på den norske mediepolitikken.

Les også

Maktlisten i et nøtteskall

Her er Norges mektigste kvinner 2018

På annenplass har vi rangert Annika Biørnstad, strategidirektør og fungerende leder for Marienlystdivisjonen i NRK, som har stor innflytelse i en rekke viktige saker som gjelder statskanalen. Hun er ikke veldig synlig utad, og konsentrerer seg om intern strategi, men ble i 2011 kåret til årets kvinnelige medieleder av Medienettverket, forumet for kvinner i ledelse.

Presse-Norges mektigste: Generalsekretær Elin Floberghagen troner også i år på topp som den mektigste kvinnen i mediebransjen.
Presse-Norges mektigste: Generalsekretær Elin Floberghagen troner også i år på topp som den mektigste kvinnen i mediebransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Les også

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

– Gode relasjoner er grovt undervurdert

Kvinnen til topps i Dagbladet

I motsetning til NRK, som har vært flinke til å utvikle dyktige kvinnelige lederemner, er det tynnere med damer i rekkene hos konkurrenten TV2. Nyhetsredaktør Karianne Solbrekke er et av unntakene. Til daglig har hun stor innflytelse over hva som vises på skjermen av nyheter.

Den store overgangen i mediebransjen denne våren står tidligere Dagbladet-journalist, og så nyhetsdirektør i NRK, Alexandra Beverfjord for ved sin “hjemkomst” tilbake til Dagbladet, hvor hun overtar etter sjefredaktør John Arne Markussen. Med det blir hun den eneste kvinnelige sjefredaktøren for et riksdekkende mediehus. Tar vi ikke helt feil, kommer vi til å se mye til Beverfjord i tiden fremover. Hun har fått en viktig stemme i samfunnsdebatten og vet å bruke den. 

Les også

Synkende kvinneandel på børsen:

Synkende kvinneandel på børsen


Les også:

De mektigste innen bank og finans

Hun kan bli den neste DNB-sjefen

DNBs nye sjef? Finansdirektør Kjerstin Braathen (i midten) stiller sterkt til å overta som konsernsjef når Rune Bjerke (t.v.) går av i 2020. Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide bak flaskene.  Foto: Ivan Kverme

3 min lesetid

Mektige kvinner i næringslivet

Hun er den mektigste av dem alle

Skal man bli mektig i norsk næringsliv i dag, bør man sikte seg mot en toppjobb i et av de største børsnoterte selskapene.

8 min lesetid

Norges mektigste kvinner 2018

De mektigste helsetoppene

I løpet av året har de mektige styrelederne i både Helse Sør-Øst og Helse Nord blitt kastet på dør, men det skorter ikke på kvinnelige topplederemner i helsesektoren.

3 min lesetid

Sjefskurset til Forsvarets høgskole

Et springbrett til makten

PST-sjef Benedicte Bjørnland, legemiddeltopp Karita Bekkemellem er bare noen av de mange mektige kvinnene i Norge som har fått lederutdannelse i Forsvaret.

5 min lesetid

Andre leser også: