Den 9. juni åpner en utstilling med en hel drøss av kunstverk eid av Selvaag-familien. De fleste verkene er aldri tidligere vist frem offentlig. Blant arbeidene som skal stilles ut på Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen i Oslo, er en rekke internasjonale fotografier som har gått som en kule prismessig de siste 10–15 årene.
– Det har vært bedre investeringer på eiendom, som vi egentlig driver med. Men kunst skaper mye glede, sier Frederik Selvaag, som er eier og styremedlem i Selvaag Gruppen sammen med storebror Olav H. Selvaag.
– Vi prøver å finne kunst som vi liker godt, er internasjonalt kjente og som vi har mulighet til å kjøpe. Det er mange kunstnere vi ikke har råd til, sier Olav.
Profil
Over 600 skulpturer
Helt siden familiefirmaet så dagens lys i 1961 har det vært tradisjon å sette ut skulpturer i nye boligprosjekter. Til sammen har boliggiganten plassert over 600 skulpturer rundt omkring. Mens boligblokkene har poppet opp, har pengene tikket inn til Selvaag-familien.
Nå har Olav (48) og lillebroren Frederik (42) overtatt styringen i Selvaag Gruppen, som farfaren deres Olav Selvaag etablerte. Men faren Ole Gunnar (72) er fremdeles med på eiersiden. I Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste i fjor ble familien – med faren i spissen – oppført med en anslått formue på 5,5 milliarder kroner.
Astrup Fearnley Museet ligger på Tjuvholmen i Oslo, en bydel nettopp Selvaag Gruppen utviklet sammen med eiendomsutvikleren Aspelin Ramm. I parken utenfor museet står det også en rekke skulpturer, som eies av Selvaag-familien.
Men på utstillingen på Astrup Fearnley Museet skal det først og fremst vises samtidskunst med vekt på billedkunst.
– Vi synes det er gøy å dra kunst ut av museet og ikke vise den innenfor museale rammer, men nå gjør vi det motsatte, sier Frederik.