Kapital

Den 9. juni åpner en utstilling med en hel drøss av kunstverk eid av Selvaag-familien. De fleste verkene er aldri tidligere vist frem offentlig. Blant arbeidene som skal stilles ut på Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen i Oslo, er en rekke internasjonale fotografier som har gått som en kule prismessig de siste 10–15 årene.

– Det har vært bedre investeringer på eiendom, som vi egentlig driver med. Men kunst skaper mye glede, sier Frederik Selvaag, som er eier og styremedlem i Selvaag Gruppen sammen med storebror Olav H. Selvaag.

– Vi prøver å finne kunst som vi liker godt, er internasjonalt kjente og som vi har mulighet til å kjøpe. Det er mange kunstnere vi ikke har råd til, sier Olav.

 

Profil

Hvem: Olav H. (48) og Frederik (42) Selvaag

Stilling: Eiere og styremedlemmer i Selvaag Gruppen.

Aktuell fordi: 80 verk fra Selvaag Art Collection skal stilles ut på Astrup Fearnley Museet i sommer. Hovedvekten er på internasjonale, anerkjente samtidskunstnere.

Samler på: Malerier, kunstfotografier og skulpturer innen samtidskunst, anslagsvis noen hundre. Stort sett internasjonalt, men har også noe norsk. Alt, også det de har privat, er samlet i Selvaag Art Collection for å unngå kategorisering. De klassiske skulpturene inngår ikke i utstillingen på Astrup Fearnley Museet.

Begynte å samle: Da de var i 20-årene.

Stolteste eie: Et flerdimensjonalt blomsterbilde av Fischli & Weiss (Frederik) og en skulptur av Louise Bourgeois (Olav, men det varierer). Begge er svake for en skulptur av Ellsworth Kelly.

Ønsker seg: Mye! Mike Kelley, Andreas Gursky, støpejernsfigurer av Richard Serra, skulpturer av Takashi Murakami, Yayoi Kusama eller Jeff Koons, store skulpturer av Paul McCarthy, Jean-Michel Basquiat og Gerhard Richters “Stripes” og et maleri av Ellsworth Kelly.

– Eller en svær edderkopp-skulptur av Louise Bourgeois. Det hadde vært dødskult! sier Olav.

Investering og avkastning: Tenker ikke på kunsten som en investering. Prøver å kjøpe kunstnere og verk som de tror ikke faller i verdi og som det vil være mulig å selge uten å gå i minus.

– Det har vært mye bedre investeringer innenfor det vi egentlig driver med, sier Frederik.

 

Over 600 skulpturer

Helt siden familiefirmaet så dagens lys i 1961 har det vært tradisjon å sette ut skulpturer i nye boligprosjekter. Til sammen har boliggiganten plassert over 600 skulpturer rundt omkring. Mens boligblokkene har poppet opp, har pengene tikket inn til Selvaag-familien.

Nå har Olav (48) og lillebroren Frederik (42) overtatt styringen i Selvaag Gruppen, som farfaren deres Olav Selvaag etablerte. Men faren Ole Gunnar (72) er fremdeles med på eiersiden. I Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste i fjor ble familien – med faren i spissen – oppført med en anslått formue på 5,5 milliarder kroner.

Astrup Fearnley Museet ligger på Tjuvholmen i Oslo, en bydel nettopp Selvaag Gruppen utviklet sammen med eiendomsutvikleren Aspelin Ramm. I parken utenfor museet står det også en rekke skulpturer, som eies av Selvaag-familien.

Men på utstillingen på Astrup Fearnley Museet skal det først og fremst vises samtidskunst med vekt på billedkunst.

– Vi synes det er gøy å dra kunst ut av museet og ikke vise den innenfor museale rammer, men nå gjør vi det motsatte, sier Frederik.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn