Kapital

Sjømatindeksen på Oslo Børs er opp nesten 40 prosent siden nyttår. Konsumet av laks har økt, i kombinasjon med at det har vært mindre fisk tilgjengelig. I skrivende stund er dette med på å presse prisene opp mot 80 kroner pr. kilo. Analytikerne venter imidlertid at lakseprisene vil falle nærmere sommeren, noe som kan gi en kalddusj for aksjonærene.

Hvordan utviklingen fremover vil være er avhengig av volumveksten, det vil si hvor mye fisk som slaktes og som skal selges i markedet. Når lakseprisen er høy, slik som nå, er man avhengig av at konsumentene etter hvert tolererer at laksen i butikken blir dyrere.

– Vi mener retailprisene nå er for høye i modne markeder, hvilket vil skape softere spotpriser senere. Vi ser en relativt høy år-over-år-vekst inn mot sommeren som vil føre til høyt tilbud kombinert med lavere etterspørsel. Vi tror derfor at lakseprisene over sommeren fint kan være lave 50 kroner, sier analytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux. Han tror markedet vil bedre seg til høsten og venter en laksepris inn mot 2019 på 60 kroner pr. kilo.

Han får støtte fra analytiker Alexander Aukner i DNB Markets.

– Markedets evne til å absorbere økte volumer vil bli viktig for å bedømme den underliggende betalingsvilligheten for laks. Spesielt etterspørselen i USA, Asia og i Russland vil vi følge nøye med på fremover, da dette er sluttmarkeder med stort potensiale, sier Aukner.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn