Kapital

Eiendom ·  Hva var inngangsverdi på arvet bolig?

Tap på boligsalg

Illustrasjonsbilde. Foto: Ntb Scanpix
Publisert:12. april 2018

Av og til må kostprisen ved et gevinst-/tapsoppgjør fastsettes ved skjønn. Hvilken vekt har en takst i en slik sammenheng, og hva gjelder hvis taksten leder til et resultat som er vanskelig å forklare?

Dette var kjernen i en sak som ble avgjort av Skatteklagenemnda 13. desember i fjor (og publisert den 16. mars i år). Skatteyteren i saken hadde arvet en boligeiendom fra sin tante i juli 2014. Fra og med 2014 gjelder som hovedregel det såkalte kontinuitetsprinsippet ved arv og gave, det vil bl.a. si at arvinger overtar arvelaters kostpris og andre skatteposisjoner på eiendeler som de arver. Det skulle innebære at skatteyteren i saken overtok tantens kostpris på eiendommen (som sikkert var temmelig lav) – men også at arvingen kunne påberope seg at tanten hadde brukt eiendommen som egen bolig tilstrekkelig lenge til at hun kunne ha solgt skattefritt.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn