Kapital

Mandag 14. mars 2016 klokken 03.25 kjører to menn i et polskregistrert vogntog over grensen til Norge ved Svinesund. Med seg i lasten har de dører og vinduer som skal til en vindusfabrikk i Hokksund, midt mellom Drammen og Kongsberg.

Noen timer senere stopper den hvite traileren på en parkeringsplass ved Eiker senter i Hokksund. Polakkene går ut av traileren og møter to nordmenn. Fra et spesialkonstruert rom i veggen bak stolsetene og sengebrisken på langtraileren henter de ut en hemmelig last. Blå Ikea-poser fulle av vakuumpakkede blokker på flere kilo med plast og brun tape rundt last­es ut av vogntoget og inn i en ventende norskregistrert BMW 116i.

De to nordmennene er stresset og setter raskt kursen mot Sinsen i Oslo. Da BMWen svinger ut fra parkeringsplassen i Hokksund, er den så fullastet at den nesten subber i bakken.

Les også

Anklages for underslag av rundt 25 mill kr:

Anklages for underslag og bigami etter milliardær­bløff

Dømt etter mafiaparagrafen

Rett før jul året etter blir tre nordmenn og de to polakkene dømt i Asker og Bærum tingrett for medvirkning til innførsel av 217 kilo med hasj, de samme kiloene som ble innført til Norge via Svinesund i mars året før. Nordmennene blir dømt etter den såkalte mafiaparagrafen. Retten mener at de straffbare forhold­ene er “begått som ledd i en organisert kriminell gruppe, som har hatt som hovedformål å anskaffe og omsette en betydelig mengde hasj”.

Som den kriminelle gruppens leder og organisator utpekes en 36-åring fra østlandsområdet. Han var tidligere en av Gjermund Cappelens nærmeste medarbeidere. 36-åringen hadde kontor sammen med Cappelen i lokalene i det gamle flytårnet på Fornebu i Oslo, og han ble i narkomiljøet ansett som hasjbaron­ens arvtager. Derfor blir han omtalt som “Kronprinsen” i miljøet.

– Via romavlytting fikk vi mye av informasjonen vi trengte, hvilket første til beslaget i Hokksund. Statsadvokat Tonje Tønder

 

Ifølge Kapitals kilder er Kronprinsen politiinformanten som bidro til å felle hasjbaron Cappelen og indirekte den mektige polititoppen Eirik Jensen. Forfatter Torgrim Eggen skriver også i sin bok om Eirik Jensen og den hemmelige politiaksjonen mot ham og Cappelen at: “Det er han (Kronprinsen, red. anm.) som er informant i Operasjon Silent, han som kjenner Cappelens modus i detalj og har den virkelige æren for at operasjonen lykkes på rekordtid.”

Blant annet skal det være Kronprinsen som gav politiet informasjon som utløste politiets spaning i saken og medførte avgjørende bevis mot Cappelen; nemlig om hasjlageret på Røa som politiet gjorde innbrudd i og “stjal” for å fremprovosere reaksjoner hos Cappelen og Jensen, men også informasjon om bilen som Cappelen klargjorde for sin sønns pengetransport til Danmark.

Les også

KapitalIndeks: Norges 400 rikeste:

Racet bak John Fredriksen hardner til

 

 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn